Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στο αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου που συνετρίβη το 2010 - iefimerida.gr

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στο αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου που συνετρίβη το 2010

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στο αεροσκάφος του Λεχ Καζίνσκι που συνετρίβη το 2010
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τα πραγματικά αίτια συντριβής του αεροσκάφους που έπεσε πριν δύο χρόνια στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Σμόλενσκ, παρασέρνοντας στο θάνατο τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι και τουλάχιστον 95 άτομα ακόμα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Rzeczpospolita, εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών στην άτρακτο του κυβερνητικού αεροσκάφους, ενώ χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εισαγγελείς και ειδικοί πυροτεχνουργοί οι οποίοι εξέτασαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στη Ρωσία, εντόπισαν ίχνη ΤΝΤ και νιτρογλυκερίνης στα φτερά, στην καμπίνα και σε 30 από τα καθίσματά του. Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν επίσης και στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος τύπου Tu-154, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, το γραφείο του πολωνού στρατιωτικού εισαγγελέα, πρόκειται να σχολιάσει αργότερα σήμερα το δημοσίευμα.

Όταν έγινε το ατύχημα στις 10 Απριλίου 2010, οι Ρώσοι ερευνητές απέδιδαν την ευθύνη στο πολωνικό πλήρωμα του αεροσκάφους κατηγορώντας τους ότι επιχείρησαν να προσγειωθούν υπό συνθήκες πυκνής ομίχλης, ενώ από την άλλοι οι Πολωνοί ερευνητές κατηγορούσαν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου ότι δεν θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει στο αεροσκάφος να επιχειρήσει προσγείωση.

Ορισμένες δεξιές οργανώσεις στην Πολωνία, περιλαμβανομένου το κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης Νόμος και Δικαιοσύνη, είχαν απορρίψει το πόρισμα της έκθεσης υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα ενδεχομένως να ήταν απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών που επέβαιναν μαζί του στο αεροσκάφος, ωστόσο οι επίσημες εκθέσεις έγραφαν ότι δεν έχουν βρει κάποια αποδεικτικά στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

Ωστόσο οι ερευνητές που έκαναν πρόσφατα την ανακάλυψη των εκρηκτικών, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα ίχνη να προέρχονται από βόμβες του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχουν εκραγεί και παρέμειναν στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ