Η Νέα Υόρκη στο έλεος του τυφώνα Σάντι- 13 νεκροί - Πλημμύρες και εκρήξεις στην πόλη - iefimerida.gr

Η Νέα Υόρκη στο έλεος του τυφώνα Σάντι- 13 νεκροί - Πλημμύρες και εκρήξεις στην πόλη

Η Νέα Υόρκη στο έλεος του τυφώνα Σάντι- 13 νεκροί - Πλημμύρες και εκρήξεις στην
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βυθισμένη στο σκοτάδι λόγω των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος και στο κέντρο μανιωδών ανέμων βρίσκεται η Νέα Υόρκη με δρόμους και σταθμούς μετρό να έχουν πλημμυρήσει και τις πρώτες αναφορές για νεκρούς να καταφθάνουν.
Τουλάχιστον δεκατρία άτομα -τα τρία είναι παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ από την πρωτοφανή οργή του τυφώνα Σάντι που, όπως αποδεικνύεται, ήταν ισχυρότερος από ότι περίμεναν οι επιστήμονες, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα ο οποίος από χθες άγρυπνος παρακολουθεί τις εξελίξεις και παρεμβαίνει συχνά κυρίως να εμψυχώσει τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δυο εκατομμύρια άτομα πλήττονται από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που οφείλεται κυρίως σε έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ σε υποσταθμό της Νέας Υόρκης. Την κατάσταση επιδεινώνει η πτώση κολώνων που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι αρχές προχωρούν και σε προληπτικές διακοπές ρεύματος για την αποφυγή νέων εκρήξεων. Την ίδια ώρα, δεν έχουν πλημμυρίσει μόνο δρόμοι αλλά και σταθμοί μετρό, κυρίως στην περιοχή του Battery Park στο Μανχάταν. Εκτιμάται ότι το μετρό θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον 14 ώρες και ως 4 μέρες προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Από τη μανία της Σάντι έσπασε γερανός στον χώρο κατασκευής ουρανοξύστη ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν δυο μικροί πυρηνικοί σταθμοί.

Για πρώτη φορά στην ιστορία έμεινε αφύλακτο το άγαλμα της Ελευθερίας καθώς οι φύλακες υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν το χώρο αλλά «αυτή, στέκει στη θέση της και σχετικά στεγνή» όπως δήλωσε ο τελευταίος που αποχώρησε. Προβλήματα αντιμετωπίζει και το Χρηματιστήριο παρά τα οχυρωματικά έργα που είχαν γίνει για την προστασία του (δεν λειτούργησε βεβαίως χθες), αλλά και χιλιάδες νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάικ Μπλούμπεργκ, το κέντρο εξυπηρέτησης εκτάκτων αναγκών δέχεται από χθες 10.000 τηλεφωνήματα ανά μισή ώρα έναντι 1.000 που δέχεται συνήθως.

Αν και το πέρασμά της από την Καραϊβική στέρησε τη ζωή σε 60 ανθρώπους, η Σάντι έχει θύματα και στη Νέα Υόρκη. Περί τους 13 αναφέρεται ότι είναι οι νεκροί (oι πληροφορίες είναι συγκεχημένες), αν και περισσότερα στοιχεία δίνονται για δύο άντρες: έναν 30χρονο που σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το σπίτι του στο Κουινς και έναν άλλο άντρα που έπαθε ηλεκτροπληξία. Αγωνία επικρατεί για τους άστεγους της Νέας Υόρκης, που η αλήθεια είναι πως υπήρξαν προτεραιότητα του δημάρχου Μπλούμπεργκ. Ειδικοί χώροι φιλοξενίας έχουν δημιουργηθεί για αυτούς όμως είναι άγνωστο αν δέχθηκαν να πάνε εκεί για να προφυλαχθούν.

Η Σάντι – που από τα βράδυ ονομάζεται πλέον μετα-τροπικός κυκλώνας- δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην αλληλογραφία της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. Εκτιμάται ότι έχουν μαζευτεί το 90% των γραμμάτων και δεμάτων από τα ειδικά κουτιά, είναι άγνωστο όμως πότε θα μπορέσουν να προωθηθούν. Και σήμερα βέβαια θα είναι κλειστά τα σχολεία, τα Starbucks (!) σε όλη την πόλη ενώ είναι δύσκολο να αρχίζει η τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ που έχουν αδειάσει. Eπιπλέον, βούλιαξε το αντίγραφο του πλοίου H.M.S Bounty, εκεί όπου γυρίστηκε η γνωστή ταινία με τον Μάρλο Μπράντο αλλά και μέρος των Πειρατών της Καραϊβικής. Συνολικά 6 πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται στο έλεος της Σάντι αυτή τη στιγμή, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κατευθυνθεί βόρεια στον Ατλαντικό περνώντας από την Καρολίνα.

Δείτε εδώ ζωντανά το πέρασμα της

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ