Παπαρήγα: Χωρίς αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη

Για διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα σημειώνοντας πως χωρίς την αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη.

«Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και πιστή στις εντολές της ΕΕ, σκοπεύει να επιβάλλει τον θάνατο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, και μάλιστα με τον νέο νόμο χωρίς πραγματική αποζημίωση και χωρίς μέλλον, αλλά και την επιβολή της πλήρους εξάρτησης της χώρας από ευρωπαϊκά ή μη μονοπώλια, όχι μόνο βαρέως οπλισμού, αλλά και δευτερευόντων -πλην πολύ χρήσιμων- υλικών για την αμυντική ικανότητα του στρατού και της χώρας», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε στον Περισσό με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων της Χημικής Βιομηχανίας και των σωματείων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, «πάση θυσία, συκοφαντώντας τους εργαζόμενους και αθωώνοντας τη δική της πολιτική, να πάει σε "μηδενική βάση", είτε κλείνοντας τα εργοστάσια, αλλά κυρίως πουλώντας τα σε ιδιώτες, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν τη χρήση της γης», είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι αδύνατο να μιλάμε για φιλολαϊκή ανάπτυξη, σε συνθήκες όπου οι εστίες του πολέμου είναι αρκετές και ανάβουν και νέες, χωρίς να υπάρχει ελληνική αμυντική βιομηχανία που μπορεί να εξασφαλίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας ως εκεί που μπορεί να την εξασφαλίζει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ευθύμιος Θεοχάρης είπε ότι η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα προβλήματα της βιομηχανίας με κύριο το ότι τα «ΕΑΣ οδηγούνται στο κλείσιμο με καθαρές σκοπιμότητες για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα».

«Φοβόμαστε ότι μια εταιρεία που έχει πολύ σημαντικό έργο να παράγει, ενώ προϊόντα που παράγει είναι πολύ σημαντικής αξίας, οδηγείται στο κλείσιμο, απλά για να εξυπηρετηθούν μεσάζοντες και ιδιώτες που κινούνται γύρω από τα κυκλώματα αυτά», είπε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στο κλείσιμο των ΕΑΣ και θα παλέψουν για μια αμυντική βιομηχανία που θα ανήκει στο κράτος και θα πάρει την αξία που της πρέπει στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) περιλαμβάνουν πέντε εργοστάσια (Υμηττός, Λαύριο, Ελευσίνα, Μάνδρα Αττικής, Αίγιο) και δύο θυγατρικές, μία στην Κύμη και την Μεταλλουργία στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ