Απουσία Σαμαρά η επίσκεψη της τρόικας στα γραφεία της ΝΔ

Μέσω της... απουσίας του επιχειρεί να στείλει "μήνυμα μη συναίνεσης" στην τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, οι τροϊκανοί θα περάσουν το κατώφλι των γραφείων της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Ο πρόεδρος του κόμματος, ωστόσο, δεν θα είναι εκεί. Στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη προφανώς συνεχίζουν να επιζητούν την "α λα Πορτογαλία" συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων εξουσίας στην Ελλάδα όσον αφορά στη συνέχιση της υλοποίησης των όρων του Μνημονίου. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι, μόλις ο κ. Σαμαράς έκανε δηλώσεις από τη Συγγρού, ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν δίνει συναίνεση στο λάθος", η τρόικα επικοινώνησε με το γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Τα στελέχη της τρόικας, ακούγοντας τις δηλώσεις Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επιδίωξαν πριν από όλα μία συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να κάνουν και εκείνοι άλλη μια προσπάθεια να πείσουν τον κ. Σαμαρά να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο. Εξάλλου, εδώ και 4 ημέρες, οι τροϊκανοί έχουν στα χέρια τους το "Ζάππειο 2", μεταφρασμένο, έτσι όπως τους έχει σταλεί από τη ΝΔ.

"Τεχνικά θέματα"

Έτσι, το ραντεβού κλείστηκε για σήμερα το απόγευμα, καθώς οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας έφτασαν στην Αθήνα αργά χθες το βράδυ, μετά τις συναντήσεις Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου.

Ωστόσο, αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη έκπληξη. Όπως -επίσης αργά χθες το βράδυ- γνωστοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς δε θα είναι παρών στη σημερινή συνάντηση και δεν θα ακούσει τις παραινέσεις των εμπειρογνωμόνων για την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Τα στελέχη της τρόικας θα δεχθούν οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γιάννης Μουρμούρας και ο "εξ απορρήτων" του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εξηγούσαν στην iefimerida.gr ότι "η συνάντηση θα είναι για τεχνικά θέματα και δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του προέδρου του κόμματος".

Παρ' όλα αυτά, η τρόικα, όπως προαναφέρθηκε, δεν προσέρχεται σήμερα στη Συγγρού μόνο και μόνο για να λύσει τις απορίες της σχετικά με το... Ζάππειο 2. Προσέρχεται και με "συμβουλές" συναίνεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το επιτελείο Σαμαρά έσπευσε να υποβαθμίσει το χαρακτήρα της συνάντησης σε αμιγώς "τεχνικό", με στελέχη κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ να σημειώνουν στην iefimerida.gr πως "ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ό,τι είχε να πει για το ενδεχόμενο να δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση και δεν έχει να προσθέσει τίποτα άλλο".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ