«Ηanele» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «104» σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη - iefimerida.gr

«Ηanele» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «104» σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη

«Ηanelle» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην πετυχημένη της πορείας για δεύτερη χρονιά συνεχίζει η παράσταση «Hannele» της ομάδας Maniart σε σκηνοθεσία του Θάνου Τοκάκη. Αυτή τη φορά το έργο του γερμανού Νομπελίστα δραματουργού Γκέρχαρτ Χάουπτμαν ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του νέου χώρου του θεάτρου 104 (Ευμολπιδών 41).

Η υπόθεση του έργου

Όλο το έργο διαδραματίζεται στο πτωχοκομείο ενός ορεινού χωριού της Γερμανίας, όπου η φτώχεια και η αλλοτρίωση συνυπάρχουν με τη φροντίδα και την επιβίωση.

Εκεί μεταφέρεται η 14χρονη Χανέλε από τον αγαπημένο της δάσκαλο Γκότβαλτ και τον ξυλοκόπο Ζάιντελ, μετά το «ατύχημά» της στη λίμνη του χωριού, όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή της. Καταφθάνοντας ο προϊστάμενος του πτωχοκομείου Μπέργκερ και ανακρίνοντας τους δύο χωριανούς, αποκαλύπτεται πως η ζωή του μικρού κοριτσιού είναι ανυπόφορη, αφού η πολυαγαπημένη της μητέρα έχει πεθάνει λίγες εβδομάδες πριν, ενώ ο πατριός της, ο χτίστης Μάτερν, την κακοποιεί επανειλλημένα.

Ο γιατρός Βάxλερ και η αδελφή-νοσοκόμα Μάρθα, εξετάζουν το δύστυχο κορίτσι, το οποίο, παραληρώντας από τον πυρετό, ομολογεί πως από μόνη της έπεσε στη λίμνη, μιας και είναι σίγουρη πως την περιμένει μια καλύτερη «μετά θάνατον» ζωή. Καθώς η κατάσταση της υγείας της Χανέλε επιδεινώνεται, ξεκινάει η παρέλαση των οραμάτων της: Φιγούρες δανεισμένες από την πραγματικότητα αλλά και από την βαθιά ριζωμένη θρησκευτική πίστη της, την επισκέπτονται για να δώσουν απαντήσεις στα εφηβικά ερωτήματά της.

Συντελεστές

Η ομάδα Maniart καταπιάνεται με το έργο αυτό, με τον Θάνο Τοκάκη, στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, έχοντας μαζί του μια ομάδα από έμπειρους και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς και συνεργάτες.

  • Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κρίτσης
  • Σκηνοθεσία: Θάνος Τοκάκης
  • Σκηνικά–Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
  • Μουσική: Φώτης Σιώτας
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Ταμπακάκης
  • Επιμέλεια Κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Έμη Πανουργιά
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρης Ντάσκας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Φαναριώτη, Βαγγέλης Ψωμάς

Το έργο ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου 104 ( Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3455020) από τις 23 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30. Γενική είσοδος: 12 ευρώ.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Θάνου Τοκάκη

«Η αρχική αίσθηση που μου προκάλεσε η πρώτη ανάγνωση της Hannele ήταν η απόσταση. Απόσταση από την εποχή, από τους χαρακτήρες, από τον τρόπο ζωής τους και τα πιστεύω τους.

Το ξαναέπιασα έπειτα από λίγες εβδομάδες και η δεύτερη ανάγνωση με εξέπληξε: Η απόσταση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο νόμιζα στην αρχή και είχε αντικατασταθεί από μια αίσθηση τόσο κοντινού, αλλά και παλιού ή καλύτερα φθαρμένου. Οι εκάστοτε αξίες και η ιδεολογια είναι άρρητα συνδεδεμένες με τη ανθρώπινη φύση, σχεδόν αναγκαίες.

Συνειδητοποίησα πως ο φόβος σκιάζει λίγο πολύ όλους τους χαρακτήρες. Όχι ο τρόμος, αλλά ο φόβος για τον ανώτερο είτε αυτός είναι πραγματικός είτε φαντασιακός. Ο συγγραφέας έχει βάλει ένα αθώο 14χρονο κορίτσι να παλεύει με τις ενοχές του που το βασανίζουν ακόμα περισσότερο από τις κακουχίες της μίζερης ζωής του.

Ο μοναδική διαφυγή της ειναι η φυγή από την πραγματικότητα. Φτιάχνει λοιπόν το δικό της «παραμύθι», με του δικούς της όρους και μέσα σε αυτό εκδικείται και αποθεώνεται. Μας καλεί όλους εμάς να ξεφύγουμε χρησιμοποιώντας ένα – απερίοριστης χρήσης, μοναδικό για κάθε ανθρώπινο ον – ισχυρό όπλο: τη Φαντασία.

Αν μη τι άλλο αυτή μας ανήκει αποκλειστικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ