Γιατί δεν εκτελέστηκαν τελικά οι Ναζιστές ηγέτες όπως είχε ζητήσει ο Τσόρτσιλ στη Γιάλτα το '45 - iefimerida.gr

Γιατί δεν εκτελέστηκαν τελικά οι Ναζιστές ηγέτες όπως είχε ζητήσει ο Τσόρτσιλ στη Γιάλτα το '45

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απόρρητη έγγραφη αναφορά που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας στη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύπτει ότι στην διάσκεψη της Γιάλτας το Φεβρουάριο του 1945 ο Τσόρτσιλ είχε τεθεί ανοικτά υπέρ της καταδίκης σε θάνατο των Ναζιστών ηγετών, με τους Ρούσβελτ και Στάλιν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η θέση της Βρετανικής κυβέρνησης ήταν ότι οι Ναζιστές ηγέτες έπρεπε να κριθούν και να τιμωρηθούν επιλεκτικά, προτείνοντας αφενός την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες ορισμένων εξ αυτών, αφετέρου την άμεση φυλάκιση κάποιων άλλων άνευ δίκης.

Η πρόταση, την οποία είχε μεταφέρει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στην ιστορική συνάντηση των «Τριών Μεγάλων» του κόσμου, είχε απορριφθεί τόσο από τον Ρούσβελτ, με το επιχείρημα ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θα προτιμούσαν οι εγκληματίες πολέμου να δικαστούν κανονικά, όσο και από τον Στάλιν, ο οποίος είχε τηρήσει πιο διπλωματική στάση, υποστηρίζοντας ότι οι δημόσιες δίκες αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες για προπαγάνδα.

Τελικά, οι Βρετανοί συναίνεσαν παρά τις αμφιβολίες ορισμένων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι πίστευαν πως η απόφαση να διωχθούν οι επιζήσαντες Ναζιστές ηγέτες θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ