H Ελλάδα κλυδωνίζεται για το... επίδομα γάμου του Φώτη Κουβέλη - iefimerida.gr

H Ελλάδα κλυδωνίζεται για το... επίδομα γάμου του Φώτη Κουβέλη

H Ελλάδα κλυδωνίζεται για το... επίδομα γάμου του Φώτη Κουβέλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να προχωρήσει σε ρήξη με τους κυβερνητικούς εταίρους αφού όπως όλα δείχνουν δεν υποχωρεί από τις θέσεις του και θα καταψηφίσει τα εργασιακά, αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς της ΔΗΜΑΡ και μιλώντας χθες σε συνεργάτες του είπε σε αιχμηρό τόνο ότι δεν έχει περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς όσο παραμένει ανοικτή η συμφωνία με την Τρόικα.

Στην κυβέρνηση δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν πώς έφτασε ο Φώτης Κουβέλης να εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που δεν μπορεί εύκολα να αιτιολογηθεί. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ έφτασαν να ισχυρίζονται ότι αν η Τρόικα πάρει πίσω την περικοπή του επιδόματος γάμου και των τριετιών όπως προκύπτουν από την συλλογική σύμβαση τότε θα υπαναχωρήσουν και θα ψηφίσουν τα μέτρα.

Τα δύο αυτά αιτήματα δεν είναι χωρίς σημασία και αφορούν εισοδήματα πολλών συμπολιτών μας. Από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θεωρούνται δευτερεύοντα σε σχέση με το διακύβευμα της συμφωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για διαφωνίες «περί όνου σκιάς», θέλοντας να επισημάνει ότι μπροστά στις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία το επίδομα γάμου δεν είναι ασήμαντο αλλά δεν αποτελεί λόγο για να ρίξει κανείς την κυβέρνηση και να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν οριστικοποιηθεί η ρήξη και η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την κυβέρνηση η ΝΔ θα προχωρήσει μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει με 160 βουλευτές θα κινείται σε τεντωμένο σχοινί και θα είναι στο έλεος μιάς αέναης ισορροπίας τρόμου.

Η ρήξη σημαίνει απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από κυβέρνηση και κράτος

Αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει τελικά να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται να προχωρήσει άμεσα σε ανσχηματισμό. Θεωρείται βέβαιο ότι από την κυβέρνηση θα απομακρυνθούν οι υπουργοί που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ, όπως οι κύριοι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης και η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το σκηνικό ρήξης θα οδηγήσει και στην πιθανή απομάκρυνση από την ευρύτερη κυβερνητική μηχανή όλων των στελεχών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ -γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών κ.λπ.

Η οργή του Πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περίμενε από τον Φώτη Κουβέλη να στήσει σκηνικό ρήξης την τελευταία στιγμή, στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, λίγο προτού κριθεί η κρίσιμη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί ο κ. Κουβέλης έδινε ως τώρα την εντύπωση ότι στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και είχε επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Τρικυμία στη ΔΗΜΑΡ, σε αδιέξοδο ο Κουβέλης

Η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται πάντως σε νευρική κρίση και πολλαπλασιάζει τις κομματικές συνεδριάσεις προκειμένου να καθορίσει το στίγμα της και να δικαιολογήσει τη στάση της. Κορυφαία στελέχη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τρόικα είναι αυτή που πρέπει να υποχωρήσει και όχι η κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή με το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε χθες ότι αν τελικά τα εργασιακά έρθουν σε ένα ένα πακέτο μαζί με τα μέτρα η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών».

Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός ελπίζουν ακόμη ότι η Τρόικα θα υποκύψει στις πιέσεις τους ώστε να διευκολυνθεί το κόμμα του να ψηφίσει τα μέτρα και να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλοι βουλευτές όπως ο Νίκος Τσούκαλης εμφανίζονται κάθετοι στο «όχι», επιμένουν στην καταψήφιση των εργασιακών και τάσσονται υπέρ της εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. «Στο θέμα των εργασιακών τα παίζουμε όλα για όλα» δήλωσε ο κ. Τσούκαλος χθες το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή και την εκταμίευση της δόσης. Οταν ρωτήθηκε γιατί η Δημοκρατική Αριστερά τινάζει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό για το επίδομα γάμου, η κ. Τσούκαλης απάντησε ότι όλα τα θέματα που αφορούν τα εισοδήματα των πολιτών είναι σημαντικά.

Αλλοι, όπως ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης διετύπωναν το ερώτημα αν η ΔΗΜΑΡ δεν έπρεπε να είχε μπει ποτέ στην κυβέρνηση και επέκριναν τους υπουργούς που υπέδειξε το κόμμα τους λέγοντας ότι «δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά».

Η μόνη αντίθετη φωνή ήταν αυτή του Νίκου Μπίστη ο οποίος επιμένει ότι το κόμμα του πρέπει να στηρίξει τα μέτρα και την κυβέρνηση πάση θυσία. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάμε την πολιτική σταθερότητα της χώρας, δεν κοιτάμε μόνο την παράταξη» δηλώνει.

Μαρκάρονται οι ύποπτοι «αντάρτες» γαλάζιοι βουλευτές

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε προσωπικέ επαφές με γαλάζιους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας του Μνημονίου ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει και κοινοβουλευτική ομάδα. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ψηφιστούν τα μέτρα και να πεισθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές ότι τα μέτρα είναι αναγκαία.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι στην κ.ο. επικρατεί αναβρασμός, μετά την διαγραφή των Νίκου Νικολόπουλου και Νίκου Σταυρογιάννη αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται στις τάξεις της. Από τη μία υπάρχουν στελέχη όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης που είναι υπέρμαχοι των μέτρων και ζητούν απολύσεις. Από την άλλη υπάρχουν βουλευτές που αγωνιούν για τις περικοπές όπως ο Κώστας Κοντογιώργης, ο Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Θανάσης Νταβλούρος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Ανδρέας Κουτσούμπας κλπ.

Αγωνία στο ΠΑΣΟΚ για τους σιωπηλούς

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επιστρέφει την Τρίτη από τις ΗΠΑ θα ξεκινήσει επίσης προσωπικές επαφές με τους βουλευτές προκειμένου να κατευνάσει την κοινοβουλευτική ομάδα που βρίσκεται σε αναταραχή. Αυτό που ανησυχεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο οι βουλευτές που θα αιφνιδιάσουν με ενδεχόμενη αρνητική ψήφο τους καθώς τώρα παραμένουν σιωπηλοί.

Ηδη ο Μιχάλης Κασσής και ο Θόδωρος Παραστρατίδης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Προβληματισμός υπάρχει και για τις επιλογές που θα κάνει ο Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ψυχική απόσταση από τον κ. Βενιζέλο, παρότι τον είχε στηρίξει για την ηγεσία.

Φωτογραφία:Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ