Με «fast track» θα υλοποιηθούν οι μονάδες διαχείρισης απορριμάτων της Αττικής - iefimerida.gr

Με «fast track» θα υλοποιηθούν οι μονάδες διαχείρισης απορριμάτων της Αττικής

Με «fast track» θα υλοποιηθούν οι μονάδες διαχείρισης απορριμάτων της Αττικής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Τα έργα υλοποίησής τους εντάχθηκαν στον νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι τέσσερις μονάδες θα δημιουργηθούν στο Γραμματικό, την Κερατέα,τη Φυλή και τα Άνω Λιόσια, θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους.

Οι ανάδοχοι εκτιμάται ότι θα προκύψουν τον Ιανουάριο του 2013 και στόχος της κυβέρνησης είναι τα έργα να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12-15 ετών δηλαδή έως το 2015.

«Έχω ξαναπεί ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται τον Ιδιωτικό Τομέα και αυτός με τη σειρά του τον Δημόσιο. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να μη χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων», ανέφερε ο κ. Σγουρός.

Το ύψος των επενδύσεων για την Αττική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ με τους ιδιώτες να συμμετέχουν κατά 50%. Η συνολική αξία των συμβάσεων που αφορά υποδομές, λειτουργία και συντήρηση των μονάδων ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ.

Για να επιταχυνθούν τα έργα θα επιχειρηθεί ένα «δικονομικό fast track για το οποίο θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με τον χώρο της Δικαιοσύνης. Η δικονομική πολυπλοκότητα των διαδικασιών συχνά δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά δικαστήρια έχουν συναρμοδιότητα για το θέμα περιπλέκει επενδύσεις αυτού του τύπου και κινδυνεύει να μας βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης

«Θα πρέπει να καθετοποιηθεί με κάποιο θεσμικό τρόπο η δικονομική διαδικασία και να επισπευσθεί η εκδίκαση των υποθέσεων σε όποιο δικαστήριο κι αν βρίσκονται (Εφετεία, ΣτΕ ή Ελεγκτικό Συνέδριο) ώστε να έχουμε αποτέλεσμα Ένα δικονομικό fast track θα έλεγα. Έτσι μόνο θα ήμασταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί ώστε να μην χάσουμε χρήματα» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στη φάση λειτουργίας των έργων θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1200 κατά την κατασκευή. Γι΄ αυτό, όπως είπε ο κ. Σγουρός, κανένας από τους υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στην καθαριότητα δεν θα χάσει τη θέση του.

Οι υπουργοί σημείωσαν πως εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.

Ωστόσο, δεν απέκλεισαν τη χρήση πανάκριβων τεχνολογιών όπως της βιοξήρανσης - καύσης ή της απευθείας καύσης των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμαναν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων για τον πολίτη, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 45 ευρώ ανά τόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ