Ανακοίνωση: περιμένουμε επίθεση πουλιών από τα νησιά Σαμόα στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Ανακοίνωση: περιμένουμε επίθεση πουλιών από τα νησιά Σαμόα στο κέντρο της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον έχουν χαρακτηρίσει εξίσου σημαντικό με την Pina Bausch και τον Merce Cunningham. Ο λόγος για τον Νεοζηλανδό Λέμι Πονιφάζιο που έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να χορέψει την πιο μυσταγωγική χορογραφία για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Πώς θα ήταν ο τελευταίος χορός στη γη; Σαν το «Birds with Skymirrors» που θα δούμε σε λίγες μέρες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών! Το «Birds with Skymirrors» εστιάζει στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στη βίαιη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στη ρύπανση των ωκεανών. Το έργο που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2010 προκαλώντας διθυραμβικές κριτικές, κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ χορού και θεάτρου με πλήθος αναφορών σε κινηματογραφικές εικόνες. Οι χορευτές που θα δούμε στην κεντρική σκηνή της Στέγης είναι τρεις Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και επτά από τα νησιωτικά κράτη Κιριμπάτι και Τουβαλού της Ωκεανίας, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στους ωκεανούς.

Ανακοίνωση: περιμένουμε επίθεση πουλιών από τα νησιά Σαμόα στο κέντρο της Αθήνας | iefimerida.gr 0

Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του χορογράφου στις ακτές του νησιού Ταράουα. Ξαφνικά είδε να πετάει ψηλά ένα σμήνος πουλιών που από το ράμφος κρέμονταν πλαστικές λωρίδες βιντεοταινίας που αντανακλούσαν το φως σαν καθρέφτες. Είχαν βρει τις ταινίες στην τεράστια έκταση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτή η αλλόκοτη, σουρεαλιστική εικόνα σχολιάζει ιδανικά την καταστροφή το περιβάλλοντος, ένα από τα θέματα που απασχολούν πάντα τις δουλειές του βαθιά πολιτικοποιημένου Πονιφάζιο. Στο παρελθόν έχει κάνει άλλωστε χορογραφίες με θέμα την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, ή τον ρατσισμό. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί ως τις 11 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ