Όπισθεν ολοταχώς στα σενάρια για τη νέα κλίμακα στο φορολογικό

Σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώνεται για μια ακόμα φορά το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στο σχεδιασμό της νέας φορολογικής κλίμακας, καθώς ενώ μέχρι χθες φαινόταν ότι προχωρά το σενάριο της μικρής κλίμακας, ξανακερδίζει έδαφος το σενάριο που προβλέπει ότι η κλίμακα θα παραμείνει... η ίδια!

Αναζητώντας τις αιτίες της διαφαινόμενης αναδίπλωσης, καταλήγει κανείς στο ότι το σενάριο της κλίμακας με 3 ή 4 κλιμάκια «σκόνταψε» στο ότι βασιζόταν στη παραδοχή ότι δεν θα υπάρχει αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ως ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών!

Πρόκειται για τη πρόταση που είχε συμπεριλάβει το ΔΝΤ στην Έκθεση του για το Φορολογικό και στηρίζεται στη λογική ότι το αφορολόγητο θα καταργηθεί και θα δώσει τη θέση του σε ένα σύστημα επιστροφής φόρου αλλά μόνο μέχρι ένα ύψος εισοδήματος, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλες επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα, που ήδη έχουν χάσει το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών αλλά και τις φοροαπαλλαγές. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η διαφαινόμενη εμπλοκή στη διαβούλευση με τους κυβερνητικούς εταίρους, κρίθηκε σκόπιμο να αρχίσει η επανεξέταση του σεναρίου για οριακές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα, με στόχο την ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Ακόμα κι αν δεν αλλάξει τελικά τίποτε σε ότι αφορά στη κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, η παρακράτηση φόρου από 1/1/2013 θα είναι διαφορετική για τους υπόχρεους με παιδιά, καθώς οι κρατήσεις θα υπολογίζονται χωρίς το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από το "ψαλίδισμα" των αποδοχών που προβλέπουν οι νέες επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι οποίες συνάπτονται με ρυθμούς.... πολυβόλου, οι απώλειες θα διευρυνθούν λόγω μεγαλύτερων κρατήσεων. Από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα θεσπιστούν κι από το ύψος των νέων επιδομάτων που θα χορηγούνται σε αντικατάσταση του αφορολογήτου των παιδιών, θα εξαρτηθεί το εάν αυτές οι απώλειες θα είναι περιορισμένες ή διευρυμένες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ