Τσεκούρι 50% στις αποζημιώσεις, πάγωμα τριετιών και κατώτατος μισθός δια νόμου - iefimerida.gr

Τσεκούρι 50% στις αποζημιώσεις, πάγωμα τριετιών και κατώτατος μισθός δια νόμου

Τσεκούρι 50% στις αποζημιώσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται πως κατέληξε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με την Τρόικα για το φλέγον θέμα των εργασιακών, με το οποίο διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ καθώς στο πακέτο περιλαμβάνονται σκληρές αλλαγές σε αποζημιώσεις, τριετίες, ωράριο εργασίας και κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, η τελική φόρμουλα προβλέπει τα εξής:

Αποζημιώσεις: Εδώ δημιουργούνται δύο «ταχύτητες» εργαζομένων: οι παλιοί που θα συνεχίσουν να παίρνουν πάνω από 12 μήνες αποζημίωσης και οι νέοι που θα λαμβάνουν ως 12 μήνες το ανώτερο. Έτσι για τους παλιούς εργαζομένους: για τα πρώτα 16 χρόνια υπηρεσίας, οι αποζημιώσεις στις απολύσεις διατηρούνται ως έχουν, δηλαδή ο απολυμένος θα λαμβάνει 12 μισθούς. Για τα υπόλοιπα χρόνια, οι παλαιοί εργαζόμενοι που απολύονται θα λαμβάνουν έως και 12 επιπλέον μισθούς, αλλά θα υπάρχει πλαφόν στα 1.800 ευρώ, δηλαδή θα λαμβάνουν κατά μέγιστο: 12 x τελευταίο μισθό + 12 x 1.800 ευρώ.

Παράδειγμα: Παλαιός εργαζόμενος με 28 και πλέον έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και μισθό 2.500 ευρώ, αν απολυθεί απροειδοποίητα, δικαιούται αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ, καθώς έχει λαμβάνειν 24 μισθούς αποζημίωση (28 x 2.500, μαζί με τα δώρα). Με τις νέες ρυθμίσεις -αν ισχύσουν τελικά- η αποζημίωσή του θα μειωθεί καθώς για τα πρώτα 16 χρόνια θα πάρει 12 μισθούς (14 x 2.500 = 35.000 ευρώ) ενώ για τα υπόλοιπα 12 χρόνια θα πάρει άλλους 12 μισθούς αλλά με πλαφόν τα 1.800 ευρώ, δηλαδή 12 x 1.800 = 21.600. Δηλαδή συνολικά, ο εργαζόμενος θα χάσει πάνω από 10.000 ευρώ. Αν επιπλέον ο εργοδότης τον προειδοποιήσει τρεις μήνες πριν, τότε η αποζημίωση μειώνεται στο μισό!

Πάντως, λόγω του φόβου ότι θα επακολουθήσει κύμα απολύσεων αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, εξετάζεται η πρόβλεψη ρήτρας, η οποία θα «παγώνει» την αποζημίωση στα χρόνια υπηρεσίας που έχει ο κάθε εργαζόμενος κατά την ψήφισή της. Έτσι, ο εργαζόμενος με 25 χρόνια υπηρεσίας θα συνεχίσει να λαμβάνει 21 μήνες αποζημίωσης – οι 9 με το πλαφόν των 1.800 ευρώ.

Αντίθετα, τα πράγματα αλλάζουν άρδην για τους νέους εργαζομένους αλλά και όσους είναι παλαιοί αλλά άλλαξαν εργοδότη. Γι' αυτούς, η ανώτατη αποζημίωση -ανεξάρτητα του πόσα έτη εργάζονται στον ίδιο εργοδότη- ορίζεται στους 12 μισθούς. Δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος με τα 28 χρόνια υπηρεσίας αν αλλάξει εργοδότη θα λαμβάνει μάξιμουμ 14x2.500 = 35.000 ευρώ. Κι αν προειδοποιηθεί τρεις μήνες πριν, η αποζημίωση θα πέσει στα 17.500 ευρώ...


Χρόνος προειδοποίησης: Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης για απόλυση με τη μισή αποζημίωση από τους έξι μήνες στους τρεις μήνες.


Κατώτατος μισθός: Θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού με ρύθμιση της κυβέρνησης από τον Απρίλιο, ενώ οι τριετίες παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω του 10%. Η
ρύθμιση θα προβλέπει μια ανεξάρτητη αρχή που θα γνωμοδοτεί, μετά θα γίνεται διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και στο τέλος η κυβέρνηση θα λαμβάνει την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου. Ωστόσο, ανεξάρτητα της όποιας συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, οι εταιρείες που δεν θα συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση δεν θα υποχρεώνονται από αυτήν.

Ωράριο εργασίας: Η διευθέτηση του ωραρίου δεν θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις αλλά με κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει συνδικάτο, θα επιτρέπεται η διαπραγμάτευση με το προσωπικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ