Φωτογραφία του 1915 συνδέει Γερμανούς με τη γενοκτονία των Αρμενίων - iefimerida.gr

Φωτογραφία του 1915 συνδέει Γερμανούς με τη γενοκτονία των Αρμενίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αξιωματικοί του γερμανικού στρατού μαζί με Τούρκους ποζάρουν πίσω από κρανία. Είναι καλοκαίρι του 1915 και η φωτογραφία αναπαριστά ό,τι είχε απομείνει από Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από Οθωμανούς Τούρκους στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πίσω από τα κρανία, ποζάρουν για την φωτογραφία τρεις Τούρκοι αξιωματικοί με ψηλά καπέλα, και ένας άνδρας που φοράει κουρδική ενδυμασία. Οι άλλοι δύο άνδρες είναι Γερμανοί, ντυμένοι και με τις στολές του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Στρατού.

Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, «συνδέει Γερμανούς αξιωματικούς του Κάϊζερ με την γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον Independent, σύμφωνα με το Βήμα. Και τονίζει :«Είναι η φωτογραφία μιας θηριωδίας - ακριβώς σαν αυτές που τραβούσαν οι Ναζιστές με τους στρατιώτες τους να ποζάρουν ανάμεσα σε θύματα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα».

Συμμετείχαν οι Γερμανοί στις σφαγές εναντίον χριστιανών Αρμενίων το 1915; αναρωτιέται ο Φισκ.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φωτογραφία του είδους της. Και όμως, μέχρι τώρα, οι Γερμανοί έχουν απαλλαγεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πρώτου Ολοκαυτώματος του 20ού αιώνα. Γερμανοί διπλωμάτες σε τουρκικές επαρχίες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατέγραφαν τις καταναγκαστικές απελάσεις και τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων αμάχων με τρόμο και καταδίκαζαν τις πράξεις των Οθωμανών Τούρκων. Και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ την ταυτότητα των δύο Γερμανών αξιωματικών που ποζάρουν με τέτοια ανεμελιά πίσω από τα κρανία των Αρμενίων», γράφει ο βετεράνος ανταποκριτής στης εφημερίδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που εξαπέλυσαν οι Νεότουρκοι στις 24 Απριλίου του 1915. Μέχρι το 1918, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι έπεσαν θύματα ανελέητων σφαγών, από Κούρδους ενόπλους και τα τουρκικά στρατεύματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ