Εσείς θα πηγαίνατε στο μουσείο του Οσάμα; - iefimerida.gr

Εσείς θα πηγαίνατε στο μουσείο του Οσάμα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καλοκαίρι πλησιάζει και στο Πακιστάν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το πώς θα καταφέρουν να «σώσουν» την τουριστική σεζόν. Μπορεί οι ΗΠΑ να τους περιμένουν στη γωνία και οι Ταλιμπάν να πασχίζουν να αποδείξουν ότι παραμένουν δυνατοί, όμως ο πακιστανός επικεφαλής τουρισμού βλέπει την επόμενη μέρα και σκέφτεται να αξιοποιήσει εμπορικά το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το Αμποταμπάντ μια ορεινή πόλη του Πακιστάν έγινε παγκοσμίως γνωστή αφού για πέντε χρόνια κρυβόταν εκεί ο αρχηγός της αλ Κάιντα. Η σύλληψη και δολοφονία του, μονοπώλησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έκανε τους Αμερικανούς να βγουν στο δρόμο για να πανυγηρίσουν, δημιούργησε όμως σοβαρά προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό που από τις 2 Μαΐου, είδαν την καθημερινότητα τους να αλλάζει σημαντικά. Τώρα η βίλα στην οποία διέμενε ο Μπιν Λάντεν διχάζει την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται ένα δημοφιλή ορεινό προορισμό της χώρας όπου χιλιάδες κόσμου έβρισκαν ένα καταφύγιο δροσιάς, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Με το που έκλειναν τα σχολεία τον Ιούνιο, πολλές οικογένειες το επέλεγαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πλέον η περιοχή αστυνομοκρατείται και φυσικά έχει απαγορευτεί η πρόσβαση κόντα στο σπίτι του Οσάμα σε ακτίνα 100 μέτρων.

Ένα πρόβλημα που οι τοπικές αρχές κλήθηκαν να λύσουν είναι τι θα κάνουν με το σπίτι που διέμενε ο αρχηγός της αλ Κάιντα. Αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο στρατός σκόπευε να το γκρεμίσει, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ίσως να ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί εμπορικά. Πως θα σας φαινόταν μια επίσκεψη στο μουσείο του Μπιν Λάντεν; Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι πρώτη φορά που κάποιο γεγονός με αρνητική δημοσιότητα, ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες.

«Έγινε ένα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω πως άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα ενδιαφερθούν να επισκεφτούν το χώρο που έμενε ο Μπιν Λάντεν» λέει ο επικεφαλής τουρισμού Γιάρ Μοχάμεντ. Άλλοι πιστεύουν πως η κατεδάφιση δεν θα κάνει το γεγονός να ξεχαστεί και η όποια αξιοποίηση μόνο καλό θα φέρει στην τοπική οικονομία.

Οι απόψεις αυτές βέβαια δεν αντικατοπτρίζουν απόλυτα το κοινό αίσθημα. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κατεδαφιστεί το σπίτι του Μπιν Λάντεν, αφού δεν θέλουν να συμβάλουν στο να συνδεθεί η πόλη με την παγκόσμια τρομοκρατία ενώ αντίθετα θέλουν επανφέρουν τη φήμη του Αμποταμπαντ σαν μια ήσυχη γωνιά σε μια χαωτική χώρα, όπως είναι το Πακιστάν.

«Ήταν μια ήσυχη και ειρηνική περιοχή αλλά όλα αυτά που έγιναν δημιούργησαν φόβους για συγκρούσεις και τρομοκρατικά χτυπήματα στην πόλη» λέειο Μοχάμεντ, 65χρονος, ιδιοκτήτης καφέ της περιοχής. Ο Αχμέντ που έχει ένα παγκό και σερβίρει χυμούς δείχνει να συμφωνεί με τις απόψεις του. «Το να κρατήσουμε το οίκημα του Μπιν Λάντεν, θα κάνει τον κόσμο να νομίζει πως το Αμποταμπάντ είναι ένα μέρος για τρομοκράτες και εγκληματίες. Πριν γίνουν όλα αυτά είχα περίπου 100 πελάτες τη μέρα, τώρα μόλις που φτάνουν τους 25»

Ένας απογοητευμένος κάτοικος σχολιάζει: Ότι και αν γίνει τελικά, το σίγουρο είναι πως το Αμποταμπάντ έγινε πλέον Οσαμαμπάντ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ