«Ο Ουρανός των Αρχαίων»: Ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου - iefimerida.gr

«Ο Ουρανός των Αρχαίων»: Ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

«Ο Ουρανός των Αρχαίων» Ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία θεαματική ψηφιακή παράσταση με τίτλο «O Oυρανός των Αρχαίων» θα παρουσιαστεί την στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και από την Τετάρτη θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου.

Η παράσταση είναι ουσιαστικά μία περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου με φόντο πάντα τον έναστρο νυχτερινό ουρανό. Ξεκινώντας από τον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου», θα περιηγηθούμε από το ναό του Αμπού Σιμπέλ έως τον τάφο του Τουταγχαμών, διαβάζοντας τις ακριβείς ουράνιες ευθυγραμμίσεις των Αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τους αστρονόμους.

Στη συνέχεια το ταξίδι ακολουθεί τους ναύτες του Μινωικού πολιτισμού που χρησιμοποίησαν πρώτοι τους αστερισμούς για να προσανατολιστούν και των οποίων οι εμπεριστατωμένες γνώσεις για τη ναυσιπλοΐα, επομένως και για τα άστρα, βρίσκονται αποτυπωμένες στα ερείπια της Κνωσού και του Ακρωτηρίου της Θήρας.

Ακολουθεί μία ψηφιακή βόλτα στην αρχαία Ελλάδα του Κλασσικισμού, όπου μαθηματικοί και αστρονόμοι μελετούσαν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων με τρόπο ορθολογικό, ενώ παρουσιάζονται οι θεωρίες του Εύδοξου, του Αρίσταρχου και του Σάμιου, που πρώτος υποστήριξε μια ηλιοκεντρική θεώρηση του σύμπαντος, αλλά και του Ίππαρχου που θεωρήθηκε ο πατέρας της αστρονομίας.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες μεταφέρονται στην Ελληνιστική Αίγυπτο και τα επιτεύγματα της Αλεξανδρινής επιστήμης, ενώ η περιήγηση κλείνει με τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας.

Την ημέρα της πρεμιέρας 30/10 θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (τις ώρες 19:00, 20:30 και 21:30), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων) θα ξεκινήσει από τις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Πλανητάριου. Την παράσταση θα προλογίσει ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος και θα αναφερθεί εκτενώς και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Στη συνέχεια, από την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και έπειτα το ψηφιακό αυτό ταξίδι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Πλανητάριου, με τιμές εισιτηρίων 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ