Ο Πάγκαλος, ο Λοβέρδος, ο Χρυσοχοΐδης και η ταραχή για νέο κόμμα - iefimerida.gr

Ο Πάγκαλος, ο Λοβέρδος, ο Χρυσοχοΐδης και η ταραχή για νέο κόμμα

Ο Πάγκαλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν φαίνεται να ευοδώνεται η σκέψη του πρωθυπουργού να επανιδρύσει τη ΝΔ και να την ανασυστήσει με άλλο όνομα ώστε να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από τη Δεξιά ως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε ένα τέτοιο κεντροδεξιό σχήμα και με σημερινές δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι κάνουν δικές τους κινήσεις για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

Οχι στην «Δεξιο-αριστερά» λέει ο Λοβέδρος

Ο Αντρέας Λοβέρδος απορρίπτει κάθε ιδέα να ενταχθεί σε μια ευρεία κεντροδεξιά κίνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. «Ούτε σε κοινά κόμματα με τη Δεξιά εντάσσομαι ούτε στην κυβέρνηση θα εισέλθω» είπε σήμερα στα Νέα και ξεκαθάρισε ότι «Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, όχι για τη συγκρότηση της κεντροδεξιάς! Πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Ελλάδα δεν έχουν καταργηθεί οι διαχωριστικές γραμμές ώστε να υπάρξει αυτή η Δεξιοαριστερά. Συμμαχίες ναι, αλλά τέτοιο πράγμα όχι» ξεκαθαρίζει.

Ο κ. Λοβέρδος πιστεύει ότι μετά τη ψήφιση των μέτρων και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα απονομιμοποιηθούν, με ραγδαίο τρόπο, όπως έγινε και στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του δεν βρίσκεται πλέον στην κεντροαριστερά ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ανήκει στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και εκεί θα παραμείνει.

«Χτύπημα» Ραγκούση στον Πάγκαλο

Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο κατακεραύνωσε σήμερα τον Θεόδωρο Πάγκαλο που είχε πλέξει πρόσφατα το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά.

«Οσοι μιλούν ή μίλησαν με καλά λόγια για τον κ. Σαμαρά πολύ σύντομα θα ντρέπονται» έγραψε στο twitter ο κ. Ραγκούσης θέλοντας έτσι να σταματήσει κάθε κουβέντα υπέρ του πρωθυπουργού και κάθε σκέψη ότι ενδιαφέρονται οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ για ένταξή τους στην κεντροδεξιά.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί να επαναφέρει στην τάξη τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή την περασμένη Κυριακή αναφώνησε με ενθουσιασμό «Ολοι μαζί με τον Σαμαρά, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος!» και έπλεξε, σε υπερβολικό βαθμό, το εγκώμιο του πρωθυπουργού.

Ο κ. Πάγκαλος είχε προσθέσει, μάλιστα: «Για μένα ο Σαμαράς είναι έκπληξη. Διότι και για λόγους πολιτικής προέλευσης και με βάση τι είχε προηγηθεί πίστευα ότι θα δυσκολευτεί πολύ να διαμορφώσει ένα συναινετικό κλίμα των κομμάτων που τον στηρίζουν. Μέχρι στιγμής ωστόσο δημιουργεί ελάχιστες αφορμές για κριτική. Με βάση λοιπόν το έργο που βλέπω ως τώρα θα έλεγα «όλοι μαζί με τον Σαμαρά, διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Η παράλληλη πορεία Ραγκούση

Σε κοινό βηματισμό με τους κορυφαίους βρίσκεται ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατάφερε βαρύ πλήγμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εμπλοκή του κ. Βενιζέλου στο θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο ίδιος όχι μόνο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε κεντροδεξιό σενάριο αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά στα Νέα όταν ρωτήθηκε αν θα προσχωρήσουν οι κορυφαίοι στην υπό σκέψη κεντροδεξιά παράταξη :

«Πλάκα μου κάνεις; Τι ανοησίες είναι αυτές;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρωτοβουλία και από Χρυσοχοΐδη

Νέα βόμβα έπεσε χθες και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ προανήγγειλε στην ουσία ένα νέο κίνημα προσέλκυσης των ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από το ΠαΣοΚ αλλά δεν πήγαν σε άλλα κόμματα και αναζητούν πολιτική στέγη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ εξαϋλώνεται και ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εγκλωβισμένος στα «αρχικά του λάθη και στα στρατηγικά του αδιέξοδα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, όπως εξήγησε, επιδιώκει μια συνεννόηση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής στο ευρώ, πρωτίστως μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τον υφιστάμενο αλλά και το κομμάτι που έχει φύγει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ.

Κατά τη γνώμη του πρώην υπουργού, αυτή η συνεννόηση μπορεί να γίνει και μέσα από την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι με τη μορφή που έχει σήμερα, βάζοντας έτσι, έμμεσα, θέμα ηγεσίας στην παράταξη.

Οπως αναφέρουν σήμερα τα Νέα ο κ. Χρυσοχοΐδης αρχίζει μαζικές ενημερωτικές συναντήσεις σε όλη τη χώρα με στελέχη των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εχει μιλήσει ήδη με πολύ κόσμο και πιστεύει ότι υπάρχει έδαφος για να αναπτυχθεί αυτή τη πρωτοβουλία. Οπως λέει, υπάρχουν πάνω από 20 δήμαρχοι, περισσότερα από 100 κοινωνικά στελέχη τοπικής ή ευρύτερης εμβέλειας και μεγάλος αριθμός κομματικών στελεχών. «Εχει καλές προοπτικές αυτή η υπόθεση» φέρεται να λέει ο πρώην υπουργός, κόβοντας έτσι κάθε σενάριο που τον φέρει να προσελκύεται από τον Αντώνη Σαμαρά ή από ένα κεντροδεξιό εγχείρημα.

Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντέξει ως έχει και ότι από το νέο έτος μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη κεντροαριστερά με διάφορες τάσεις και την συμμετοχή παλαιών στελεχών ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ.

Εκνευρισμός στην Ιπποκράτους

Ταραχή επικρατεί στην Ιπποκράτους από τις αποσχιστικές τάσεις των κορυφαίων και είναι έκδηλη η ανησυχία ότι και άλλοι βουλευτές και στελέχη θα απομακρυνθούν από την παράταξη μετά την ψήφιση των μέτρων.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο άρχισαν ήδη να επικρίνουν τους κορυφαίους για τη στάση τους. Ο Μάρκος Μπόλαρης ξεκίνησε πρώτος και ειρωνεύτηκε τα στελέχη που, κατά τη γνώμη του, φλερτάρουν με την ιδέα της κεντροδεξιάς:

«Μας είπαν:
"Άλλαξε το κλίμα στην Ευρώπη, πάμε με Σαμαρά."
Τιμαριούχοι χωρίς τιμάριο!
Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλληθωρίζουν δεξιά, κεντροδεξιά!
Μιμούνται το θλιβερό "Καραμανλής ή Τανκς!"
Και η ευθύνη μας απέναντι στον δημοκρατικό πολίτη και την παράταξη;»

έγραψε χθες στο facebook.

Αλλά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σήμερα, με δηλώσεις του στην Real.gr επικρίνει όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράσουν αποσχιστικές τάσεις :

«Αν κάποιοι ονειρεύονται να γίνουμε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω» τονίζει χαρακτηριστικά ο νεαρός βουλευτής, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός είναι για τον Θόδωρο Πάγκαλο:

«Αν κάποιοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Σαμαρά, λες και δεν συνέβη τίποτα τα τελευταία δυο χρόνια, τους εύχομαι καλό υπουργιλίκι. Το να είναι κανείς υπουργός επί τόσα χρόνια ίσως να είναι και μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα». Παράλληλα προειδοποιεί: «Η παράταξη δεν ανήκει στα πρωτοκλασάτα στελέχη».

H «νέα» ΝΔ

Οι πληροφορίες που είχαν διοχετευθεί πρόσφατα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού -και προκάλεσαν, εμφανώς, τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να επιχειρήσει να συγκροτήσει έναν μεγάλο πόλο στον χώρο της Κεντροδεξιάς και να απορροφήσει σε αυτόν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται σε ρήξη με την Ιπποκράτους.

Το όνομα του νέου κόμματος, όπως διαμορφώνεται στη σκέψη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι Λαϊκό Κόμμα ή Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο ενώ υπάρχει και η πρόταση να ονομαστεί Κεντροδεξιός Πατριωτικός Συναγερμός. Αυτή η νέα μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα βασιζόταν στον κεντρικό κορμό της ΝΔ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο Αντώνης Σαμαράς στο ταξίδι του στο Βουκουρέστι προ ημερών έκανε λόγο για «αποτυχημένο πολιτικό σύστημα» μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες. Οπως ομολογούν στενοί του συνεργάτες οραματίζεται μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στην οποία θα υπάρξει χώρος και για κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Μάλιστα στις συζητήσεις της Λεωφόρου Συγγρού έπεσαν και τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του Αλέκου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού έχει ρίξει γέφυρες και με μεμονωμένους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό κεντροδεξιό κόμμα.

Ο,τι έκανε ο Καραμανλής

Η σκέψη του Αντώνη Σαμαρά είναι να γίνει αναμορφωτής της Κεντροδεξιάς και να κάνει ουσιαστικά ο,τι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977 που απορρόφησε την κεντρώα ΕΔΗΚ.

Αρκετοί στη ΝΔ, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες και προσδοκούν στην ανασύσταση της γαλάζιας παράταξης με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Θεωρήθηκε, μάλιστα, ότι ένα γεύμα της Ντόρας Μπακογιάννη με την Αννα Διαμντοπούλου την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο είχε στο κεντρικό μενού τα σχέδια για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ