Έξι σεισμολόγοι καταδικάστηκαν στην Ιταλία γιατί... δεν προέβλεψαν το σεισμό - iefimerida.gr

Έξι σεισμολόγοι καταδικάστηκαν στην Ιταλία γιατί... δεν προέβλεψαν το σεισμό

Σεισμολόγοι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία γιατί δεν προέβλεψαν σεισμό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλική επιστημονική κοινότητα, η απόφαση να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία έξι σεισμολόγοι οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις αρμόδιες αρχές για τον φονικό σεισμό 6,3 βαθμών ρίχτερ στην πόλη Λάκουιλα που στοίχισε τη ζωή σε 308 ανθρώπους το 2009.

Στις κατηγορίες αναφέρεται ότι οι επιστήμονες έδωσαν ανακριβείς διαβεβαιώσεις για τις προσεισμικές δονήσεις, αφού όταν συναντήθηκαν με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, πριν το σεισμό, ανακοίνωσαν στους αρμόδιους ότι ήταν απίθανο (αλλά όχι αδύνατο) να σημειωθεί ένας σεισμός μεγαλύτερος από τις δονήσεις που είχαν παρατηρήσει μέχρι τώρα.

Η Σάντι Στέισι, καθηγήτρια σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Άλστερ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της με μία τέτοια απόφαση, τονίζοντας ότι θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τον κλάδο: «Αν καταδικαστούν, αυτή η απόφαση θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στην σεισμολογική κοινότητα, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ποιος επιστήμονας θα είναι διατεθειμένος να αξιολογήσει ένα σεισμό, αν ένα λάθος τον οδηγήσει στη φυλακή για ανθρωποκτονία;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ