Και οι βουλευτές στην τέχνη τους - Κατέθεσαν 83 ερωτήσεις για να μην κλείσουν οι ΔΟΥ - iefimerida.gr

Και οι βουλευτές στην τέχνη τους - Κατέθεσαν 83 ερωτήσεις για να μην κλείσουν οι ΔΟΥ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει με κάθε τρόπο σαφές ότι είναι άμεση ανάγκη να καταργηθούν και να συγχωνευθούν οι ΔΟΥ και παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγείλει τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων οι βουλευτές συνεχίζουν τον... χαβά τους. Δηλαδή να καταθέτουν ερωτήσεις και να ζητούν να μην καταργηθεί η εφορεία του χωριού τους.

Tα πρωτεία στην αξιοποίηση των Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το «ακανθώδες» ζήτημα του προγράμματος συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ. ανά τη χώρα κατέχουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, από την έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου, έχουν υποβληθεί, συνολικά, 83 ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, αιτήσεις καταθέσεως εγγράφων και αναφορές, με θέμα τις συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ.

Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα των συγχωνεύσεων ΔΟΥ έχει αξιοποιήσει 25 φορές το κόμμα της ΝΔ και άλλες τόσες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε 12 περιπτώσεις, υποβλήθηκαν ερωτήσεις και αναφορές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και 11 φορές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ έχει αξιοποιήσει έξι φορές τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για τις καταργήσεις ΔΟΥ, 2 φορές η ΔΗΜΑΡ και 2 φορές η Χρυσή Αυγή.

Ολες σχεδόν οι ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται στα προβλήματα που δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων, με εξαίρεση μία μόνο ερώτηση, της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, η οποία είχε καταθέσει ερώτηση για την ανάγκη οι συγχωνευόμενες ΔΟΥ Χολαργού και Αγίας Παρασκευής να στεγαστούν σε ιδιόκτητο κτίριο της πρώτης και όχι σε ενοικιαζόμενο κτήριο στο οποίο στεγάζεται η δεύτερη, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για το Δημόσιο.

Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα των καταργήσεων των ΔΟΥ έχουν αξιοποιήσει, από τη ΝΔ, βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ. Θανάσης Νάκος, Λευτέρης Αυγενάκης, Ιωάννης Ανδριανός, Κώστας Κατσαφάδος, Ιορδάνης Τζαμτζής, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ασημίνα Σκόνδρα, Παύλος Σιούφας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βύρων Πολύδωρας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Θανάσης Δαβάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Φωτεινή Αραμπατζή και Φωτεινή Πιπιλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με το θέμα των καταργήσεων Δ.Ο.Υ. έχουν ασχοληθεί, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Βασιλική Κατριβάνου, Νίκος Μιχαλάκης, Νίκος Σαμοΐλης, Πέτρος Τατσόπουλος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ρένα Δούρου, Μαρία Διακάκη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Ευάγγελος Αποστόλου, Γιώργος Βαρεμένος, Ιωάννης Σταθάς, Χαρά Καφαντάρη, Γιώργος Πάντζας, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θανάσης Πετράκος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Έφη Γεωργοπούλου, Όλγα Γεροβασίλη, Ευγενία Ουζουνίδου κ.α.

Από το ΠΑΣΟΚ, ερωτήσεις έχουν απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα οι κ.κ. Ιωάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αχμέτ Χατζή Οσμάν. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι βουλευτές Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιάννης Κουράκος, Παύλος Χαϊκάλης, Νότης Μαριάς, Τέρενς Κουίκ, Κώστας Μαρκόπουλος, Ραχήλ Μακρή. Από το ΚΚΕ, οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου. Από τη Χρυσή Αυγή, ερωτήσεις για το θέμα των συγχωνεύσεων Δ.Ο.Υ. έχουν καταθέσει οι βουλευτές Ευστάθιος Μπούκουρας και Νίκος Μίχος, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές Νίκη Φούντα, Γρηγόρης Ψαριανός και Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Παρά την πληθώρα των ερωτήσεων, η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε φορά η ίδια. Η πολιτική ηγεσία, άλλοτε με υπογραφή του υπουργού Ιωάννη Στουρνάρα και άλλοτε με υπογραφή του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη επισημαίνει στους βουλευτές ότι «στο τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 201-2013, προβλέφθηκε η μεταρρύθμιση στην οργανωτική δομή των ΔΟΥ και η κατάργηση κάποιων από αυτές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων για τη δραστηριοποίηση στον νευραλγικό τομέα των ελέγχων και για την ενίσχυση των Δικαστικών Τμημάτων». Υπογραμμίζεται, επίσης, η πρόβλεψη για τη διατήρηση μίας Δ.Ο.Υ. στην πρωτεύουσα κάθε νομού και η ειδική μέριμνα για Αττική, Θεσσαλονίκη και το νησιωτικό χώρο.

Στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουν βρεθεί οι Δ.Ο.Υ. Φιλιππιάδας και Φαναρίου, Λακωνίας, Σερρών, η αναδιάταξη στη ΔΟΥ Πειραιά και οι ΔΟΥ Κισσάμου Χανίων, Ηρακλείου, Καλαμπάκας, Νέας Ζίχνης, Κορωπίου, Λίμνης Ευβοίας, Καστελλίου, Πόρου, Κυθήρων, Λιμένος Χερσονήσου, Κρανιδίου, Ξυλοκάστρου, Νευροκοπίου, Μαγνησίας, Σαπών, Αγρινίου, Λέσβου, Θήβας, Χολαργού, Αιτωλοακαρνανίας, Πάρου, Θήρας, Ηλείας, Σοφάδων, Μουζακίου, Σπετσών, Ηπείρου, Πτολεμαΐδας, Αρκαλοχωρίου, Σιάτιστας, Γιαννιτσών- Αριδαίας, Ιεράπετρας, Μυκόνου, Κρεστένων κ.α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ