Τσίπρας: Μελανοχίτωνες και τάγματα εφόδου σπέρνουν τη βία σε όλη την Ελλάδα - iefimerida.gr

Τσίπρας: Μελανοχίτωνες και τάγματα εφόδου σπέρνουν τη βία σε όλη την Ελλάδα

Τσίπρας: Πρέπει να επανασταθεροποίησουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα μέσω των Μνημονίων και τις απειλές κατά της Δημοκρατίας, περιγράφει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland», τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να «επανασταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι αρνείται να επαναφέρει στο προσκήνιο μια συμφωνία, όπως εκείνη του Λονδίνου για το Χρέος το 1953, η οποία ουσιαστικά απάλλαξε τη Γερμανία από το δανειακό βάρος της και άνοιξε το δρόμο στη μεταπολεμική οικονομική επιτυχία της Δυτικής Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης Συνασπισμού στο Βερολίνο.

«Δυόμιση χρόνια αμείλικτης λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας έχουν ήδη παράξει τους πικρούς καρπούς τους,» αναφέρει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισημαίνει στο άρθρο του πως

  • Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται διαρκώς. Είναι πλέον εκτός ελέγχου και μη βιώσιμο.
  • Η Ελλάδα κατεβαίνει συνέχεια την κλίμακα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, παρά την απότομη, σημαντική και συνεχιζόμενη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
  • Μεγάλες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.

«Η λιτότητα δεν είναι η λύση στην κρίση. Η ίδια είναι η κρίση» τονίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει λέγοντας πως «θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά και της Ευρωζώνης συνολικά. Το φάντασμα της Βαϊμάρης προβάλλει στην Ελλάδα. Μελανοχίτωνες και τάγματα εφόδου ήδη σπέρνουν τη βία στους δρόμους της Αθήνας και των χωριών της Ελλάδας».

«Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται» προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «η χώρα είναι στα πρόθυρα μιας οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτοκτονίες και τα βίαια εγκλήματα. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να πληρώνει για φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις. Πολλοί περιμένουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο χειρότερος από τον τρομερό χειμώνα του 1941. Και αυτό, γιατί οι μισθοί και τα ημερομίσθια έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 25%. Η επίσημη ανεργία έχει ήδη αυξηθεί στο 25% του εργατικού δυναμικού και αναμένεται να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά. Στους νέους είναι στο 55%. Το μαύρο πέπλο της φτώχειας ήδη καλύπτει το ένα τρίτο του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα είδη διατροφής και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ανέβει. Ειδικότερα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2012, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αύξησης στον αντίστοιχο ειδικό φόρο κατανάλωσης, που επέβαλε το Μνημόνιο».

Στο άρθρο του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη να επανασταθεροποιηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, εξηγεί, πρέπει να αποσταθεροποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός.

«Πρέπει να αφαιρέσουμε τη νεοφιλελεύθερη ροπή από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να βγάλουμε την Ευρωζώνη από την παγίδα της λιτότητας και της ύφεσης, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της και να αντιστρέψουμε τη de facto διαίρεσή της ανάμεσα στον πιστωτικό Βορρά και τον χρεωστικό Νότο. Μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία είναι το κοινό καθήκον μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ