Το email-φωτιά του Βρούτση στην Τρόικα για τα εργασιακά – Θα «πληρώσουν» οι νέοι εργαζόμενοι [πίνακας] - iefimerida.gr

Το email-φωτιά του Βρούτση στην Τρόικα για τα εργασιακά – Θα «πληρώσουν» οι νέοι εργαζόμενοι [πίνακας]

Το email-φωτιά του Βρούτση στην Τρόικα για τα εργασιακά – Θα «πληρώσουν» οι νέοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσω email γίνεται πλέον η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της Τρόικα για τα εργασιακά. Στο μήνυμα που έστειλε ο κ. Βρούτσης παρουσιάζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για αποζημιώσεις, τριετίες και ωράριο εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στο email ο υπουργός Εργασίας αναφέρει:

Αποζημιώσεις: Αντί για μείωση κατά 50% όλων των αποζημιώσεων, αντιπροτείνεται να μην αλλάξει τίποτα για όσους εργάζονται ήδη μέχρι 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή να παίρνουν 12 μισθούς αποζημίωση όταν απολύονται). Για όσους έχουν 16 και άνω χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη προτείνεται να παίρνουν 12 μισθούς συν ως 6 επιπλέον αποζημιώσεις ανάλογα με τα χρόνια που έχουν και με πλαφόν από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Παρουσιάζονται τρία σενάρια για το πλαφόν: στα 2.000, στα 2.500 και στα 3.000 ευρώ, με πιθανότερο το πρώτο (δείτε τον πίνακα). Παράδειγμα: ένας εργαζόμενος με μισθό 2.500 που απολύεται μετά από 20 χρόνια θα λαμβάνει τελικά αποζημίωση 12 μισθών + 4 x 2000 = 38.000 ευρώ από 40.000 που θα έπαιρνε με το τωρινό καθεστώς. Αντίθετα, το υπουργείο φαίνεται πως ενδίδει στις απαιτήσεις της Τρόικα να μειωθούν κατά 50% οι αποζημιώσεις για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους!

Ο πίνακας έχει υπολογιστεί με πλαφόν τα 2.000 ευρώ το μήνα.


Τριετίες: Εδώ το υπουργείο φαίνεται να τραβάει κόκκινη γραμμή, επιμένοντας ότι οι τριετίες δεν πρέπει να θιγούν. Αντίθετα, λέει, πρέπει να μείνουν ως τμήμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ωστόσο, τονίζεται ότι έχει δρομολογηθεί ο νέος μηχανισμός για τους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που θα αντικαταστήσει τον κατώτατο βασικό μισθό, τις ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2013. Ωστόσο, η Τρόικα επιμένει τονίζοντας ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη υπογραφεί στο πρώτο Μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει...

Ωράριο εργασίας: Στην ελαστικοποίηση που ζητά η Τρόικα το υπουργείο Εργασίας απαντά «όχι, αλλά...». Κι αυτό γιατί ενώ αποκλείει τις αλλαγές στο 40ωρο εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, αφήνει το ενδεχόμενο ορθάνοιχτο με τις συλλογικές συμβάσεις. Υπενθυμίζεται πως η Τρόικα απαιτεί να υπάρξει πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με αύξηση των ημερών εργασίας στις έξι ημέρες, αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή μεταξύ πρωϊνής ή βραδινής βάρδιας με απλή απόφαση του εργοδότη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ