Σαμαράς στη Σύνοδο: Θέλουμε άμεση εκταμίευση και ολόκληρη τη δόση - iefimerida.gr

Σαμαράς στη Σύνοδο: Θέλουμε άμεση εκταμίευση και ολόκληρη τη δόση

Σαμαράς στη Σύνοδο: Θέλουμε άμεση εκταμίευση και ολόκληρη τη δόση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, για σταδιακή εφαρμογή από το 2013 της τραπεζικής εποπτείας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αναφορά στο twitter του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπέιλι, μεταδίδει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης για την σταδιακή εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ το 2013.
Οι ηγέτες της ΕΕ βρήκαν μια «πολιτική συμφωνία για το τέλος του 2012 και σταδιακή εφαρμογή από το 2013», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα τροποποιηθούν, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η πολιτική συμφωνία στο τέλος του έτους και να αρχίσει η διαδικασία εφαρμογής το 2013», είχε δηλώσει νωρίτερα ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο μηχανισμός της τραπεζικής εποπτείας, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο στις αρχές του 2013.
Ωστόσο, η Γερμανία είχε εκφράσει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, αλλά σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη φαίνεται τώρα να συμφωνεί.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού

Την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τις θυσίες που καταβάλει ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι οι θυσίες φέρνουν αποτελέσματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στο διαρθρωτικό τομέα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί στο σύνολό της ενώ ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόβλημα της ανεργίας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και τις επιπλοκές που δημιουργεί.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρόταση Ρομπάι. Σχολίασε δε, ότι αν η «χρυσή τομή» μεταξύ της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσέγγισης είχε εφαρμοσθεί εξαρχής στην Ελλάδα, «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».

Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα «είναι πολύ κοντά».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ)

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, διπλωματικές πηγές επανέλαβαν ότι τα μέτρα για το 2013 αντιστοιχούν σε 9,2 δις. ευρώ. Σημείωσαν, επίσης, ότι εξοικονομούνται 7,5 δις ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός του 2013 θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 31,5 δις. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές, εξήγησαν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, κατά κάποιο τρόπο, να εξουσιοδοτεί το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. «Κινούμαστε ενάντια στο ρολόι» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους. Εξέφρασαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.-

Συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ την Παρασκευή

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου όπου θα συζητήσουν τόσο τα θέματα που αφορούν τη σύνοδο όσο και τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Στις Βρυξέλλες, αξιόπιστες πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει η πολυπόθητη για την Ελλάδα δήλωση στην οποία θα εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο των συνομιλιών της κυβέρνησης με την Τρόικα και η προσδοκία ότι θα λυθούν τα θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα ώστε να εκταμιευθούν τα 31,5 δισ. ευρώ.

«Ατύχημα» φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το «ατύχημα» εννοώντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν οριακά. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι προαπαιτούμενες πράξεις για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ ευρώ να ψηφιστούν πριν από τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Εurogroup, αλλά και να έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ