Τι προτείνει το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα για αποζημιώσεις και τριετίες - iefimerida.gr

Τι προτείνει το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα για αποζημιώσεις και τριετίες

Τι προτείνει το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα για αποζημιώσεις και τριετίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εναλλακτικά σενάρια για τα εργασιακά έστειλε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Τρόικα.

Οπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, η ελληνική πλευρά αποδέχεται, κατ' αρχήν, την ανάγκη για μείωση του ύψους τους, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ωστόσο, θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την εξαίρεση των παλαιότερων εργαζομένων.

Ετσι, για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου που θα επικυρώνει τη νέα συμφωνία, θα προβλέπονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως αν γίνει δεκτή στην παρούσα φάση η απαίτηση της Τρόικα για δραστική μείωση των αποζημιώσεων, για όλους ανεξέλεγκτα τους εργαζομένους, θα προκληθεί εκτίναξη της ήδη υψηλής ανεργίας, εφόσον η αγορά εργασίας θα στραφεί προς την αντικατάσταση των παλαιών «ακριβών» εργαζομένων με νέους «φθηνότερους» εργαζόμενους.

Η εξέλιξη αυτή, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα κρατικά έσοδα και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, εξαιτίας της μεγάλης απώλειας φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας.

Σε ότι αφορά τις τριετίες οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις θέσεις τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει νομοθετηθεί από το 2ο Μνημόνιο και, κατά συνέπεια, έχει κλείσει, η δε επαναφορά του θέματος συνιστά στην ουσία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία χωρίς να επέλθει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ