Νέο λογισμικό «κατευθύνει» το χέρι των χειρουργών στις επεμβάσεις εγκεφάλου - iefimerida.gr

Νέο λογισμικό «κατευθύνει» το χέρι των χειρουργών στις επεμβάσεις εγκεφάλου

Νέο λογισμικό «κατευθύνει» το χέρι των χειρουργών στις επεμβάσεις εγκεφάλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομάδα νευροχειρουργών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με επιστήμονες Πληροφορικής αναπτύσσουν ένα λογισμικό μέσω του οποίου προγραμματίζουν τις λεπτές τομές που είναι απαραίτητες για τη νευροχειρουργική.

Μέχρι πρόσφατα ο γιατρός προγραμμάτιζε τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο κοιτάζοντας τη μαγνητική τομογραφία του ασθενούς και στηριζόταν στις δικές του γνώσεις ανατομίας και την εμπειρία. Με το νέο λογισμικό όμως, εντοπίζεται το ακριβές σημείο του εγκεφάλου που θα αγγίξει το νυστέρι, αποφεύγοντας έτσι πιθανά λάθη που ίσως προκαλέσουν βλάβη σε άλλες ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς

Το νέο λογισμικό συνδυάζει μια ευρεία γκάμα πληροφοριών μέσω των οποίων δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη του εγκεφάλου αντί της δισδιάστατης απεικόνισης που παρέχει ο μαγνητικός τομογράφος. Η λειτουργική σύλληψη του μαγνητικού τομογράφου φωτογραφίζει τις αλλαγές στην κίνηση του αίματος που αντιστοιχούν στους τομείς της αυξημένης νευρωνικής δραστηριότητας, και δεν είναι πια μια απλή απεικόνιση του οργάνου. Η ανακάλυψη της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εικόνας είναι ένα διαφορετικό σύνολο δεδομένων από μια μαγνητική αγγειογραφία.

Όλες αυτές τις πληροφορίες τις επεξεργάζεται το νέο λογισμικό και δημιουργούν μια απεικόνιση του εγκεφάλου όπου τα σημεία που ο χειρουργός μπορεί να αγγίξει ή όχι εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα. Στην κόκκινη ζώνη ο υπολογιστής τοποθετεί περιοχές του εγκεφάλου που είναι επικίνδυνες ή πολύ κοντά σε ζωτικά νεύρα. Το λογισμικό δεν κάνει απλώς ευκολότερες τις επεμβάσεις, στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για πιο δραστικές θεραπείες.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να δημοσιευθούν τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας για το νέο λογισμικό, το οποίο πρέπει να πάρει και έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για περαιτέρω δοκιμές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ