Συνδέεται η ψωρίαση με τον διαβήτη; Οι ειδικοί απαντούν

Τη στενή σχέση της δερματικής ψωρίασης με την εμφάνιση διαβήτη ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες, μετά από επισκόπηση 24 μελετών από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν αναφερθεί στην σχέση της ψωρίασης με άλλες ασθένειες όπως για παράδειγμα ότι έχει σχέση με έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, οξέος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μια Βρετανική μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων συνδέει την ψωρίαση με έναν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Για την επισκόπηση η Εϊπριλ Αρμστρονγκ από το πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας και oι συνεργάτες της, συνδύασαν τα αποτελέσματα 27 προγενέστερων παρατηρητικών μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε σχέση με τους εθελοντές της «ομάδας ελέγχου» στη μελέτη.

«Η ψωρίαση έχει σχέση με αυξημένο επιπολασμό και τη συχνότητα νέων κρουσμάτων διαβήτη» αναφέρουν η Αρμστρονγκ και οι συνεργάτες της. «Η σχέση της ψωρίασης με τον διαβήτη μπορεί να είναι ισχυρότερη στους ασθενείς με σοβαρή μορφή ψωρίασης»

Μεταξύ των πέντε μελετών που παρακολουθούσαν τους μη διαβητικούς εθελοντές της μελέτης κατά το χρονικό αυτό διάστημα, όσοι είχαν ψωρίαση είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με τους εθελοντές που δεν είχαν ψωρίαση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Κατά καιρούς η ψωρίαση έχει συνδεθεί με διάφορες επιπλοκές στο ανθρώπινο σώμα, επιπλέον τα ψωριασικά άτομα τείνουν να αποκτούν περισσότερο βάρος, να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, να είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά κατά μέσο όρο σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, παράγοντες που μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο διαβήτη που διατρέχουν.

Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί, είπε ο Τζέισιν Γου που μελετά τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και άλλων ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente του Λος Αντζελες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ