Eντονες ωδίνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το «τι κόμμα θέλουμε» - iefimerida.gr

Eντονες ωδίνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το «τι κόμμα θέλουμε»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα προσωρινό κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε χθες στην πολιτική γραμματεία του κόμματος. Ωδίνες προκαλεί η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία κόμμα ενώ καταγράφονται ήδη έντονες αντιδράσεις για την κατεύθυνση και το στίγμα του.

Το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και εκεί παραπέμπεται η Ιδρυτική Διακήρυξη. Οι ενστάσεις πάντως είναι ήδη πολλές, τόσο εντός του Συνασπισμού όσο και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Αριστερό Ρεύμα (Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.α.) αναμένεται να καταθέσουν συμπληρωματικό κείμενο προκειμένου να καταγραφεί και η διαφωνία τους. Το Αριστερό Ρεύμα επιμένει ότι στο κείμενο πρέπει να τεθεί και το θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Στο κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης υπάρχουν και άλλες διαφωνίες. Δεν είναι λίγοι όσοι εντός ΣΥΝ εκτιμούν ότι είναι πάρα πολύ «πλατύ» σε μία προσπάθεια να καλύψει όλες τις απόψεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι «απευθύνεται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Το 14σέλιδο κείμενο με τίτλο «Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε τι προτείνουμε» που συζητήθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, περιλαμβάνει επτά κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πρόσφατη «κατακόρυφη άνοδος» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές «φοβίζει τους ακόμη ισχυρούς», επισημαίνεται ότι στόχος είναι «η ανάδειξη μίας κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».

Στο κεφάλαιο για την οικονομία περιγράφεται η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να υψώσει «ασπίδα κοινωνικής προστασίας», να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους αντικαθιστώντας τα από «εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης», να επαναδιαπραγματευτεί το κρατικό χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να θέσει υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, να επαναφέρει σταδιακά υπό δημόσιο έλεγχο τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, να αναδιοργανώσει το πολιτικό σύστημα και να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ