Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Υπουργικό. Όλοι εναντίον όλων - iefimerida.gr

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Υπουργικό. Όλοι εναντίον όλων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εκρηκτική» ήταν για άλλη μια φορά η εξάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που απέδειξε την ανάγκη "συναίνεσης" στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λίγες ώρες προτού αναζητηθεί μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, στις σημερινές επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Για το περιεχόμενο των τελευταίων, αλλά και τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ενημερώνει αύριο το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός.


Η σύρραξη που έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης ήταν αυτή μεταξύ των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον πρώτο -επικουρούμενο από τον Χάρη Καστανίδη- να κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών για αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στις προτάσεις των υπουργών. "Εξήγησα γιατί δεν έγιναν αλλαγές", είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, για να παρέμβει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις", φράση που επέλεξε να... κρατήσει, όπως είπε και ο κ. Καστανίδης. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ακόμα αυτοκριτική για όσους στόχους δεν έχουν επιτευχθεί (με πολλούς υπουργούς να τον "σιγοντάρουν" ρωτώντας γιατί χρειάζεται νέο δάνειο), καθώς και για τις συνεχείς τροποποιήσεις του φορολογικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας παλιότερες προτάσεις του για φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε μία αποστροφή του λόγου του όμως έκανε λόγο για "δημοσιονομική κατοχή" υπό την οποία βρίσκεται η χώρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Δεν το δέχομαι αυτό που λες», είπε, κάνοντας τον κ. Βενιζέλο να... διευκρινίσει ότι δεν μιλούσε για την τρόικα, αλλά για το χρέος που παρέλαβε η κυβέρνηση από τη ΝΔ. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι είναι κατά των εκλογών και των κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά υπέρ της συνεργασίας κομμάτων στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για 180 ψήφους σε κείμενα που το απαιτούν, δεσμεύοντας τη χώρα για δέκα και πλέον χρόνια. Το μέρος του κ.Παπακωνσταντίνου πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που υποστήριξε ότι δεν πρέπει "να γινόμαστε το πρόβλημα, ενώ είμαστε η λύση του". Έχοντας "εξασφαλίσει", δε, την απουσία του αρμόδιου για τις συγχωνεύσεις οργανισμών αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου -που έφυγε νωρίς από τη συνεδρίαση- άφησε αιχμές για τους 28 μόλις προτεινόμενους για κλείσιμο οργανισμούς. "Αν μου δώσετε εντολή, θα το φέρω στη Βουλή", είπε στον κ. Παπανδρέου, τονίζοντας όμως την αντίρρησή του και στρεφόμενος εμμέσως κατά υπουργών που δεν έβαλαν στο στόχαστρο οργανισμούς της εποπτείας τους. Για το θέμα, αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εντωμεταξύ, από την κουβέντα δεν έλειψαν και οι εκλογές. Ζητώντας εθνική συνεννόηση, αφού "κανείς δεν θα αντέξει αν αγγίξουμε θέματα εθνικής κυριαρχίας ή συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα" (σ.σ. εθνικές εγγυήσεις ή απολύσεις στο Δημόσιο), όπως είπε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε πως υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία δεν μπορεί να πάει η κυβέρνηση, αναρωτούμενος "μήπως πρέπει να πάμε σε εκλογές;", για να δεχθεί αμέσως μετά το επικριτικό βλέμμα των συναδέλφων του. Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ρευστότητα στην αγορά και συμψηφισμό των χρεών με τις οφειλές του Δημοσίου ζήτησε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, θέτοντας ως στόχο το "μικρότερο κράτος" και προειδοποιώντας πως "αν δεν έχουμε ενιαία φωνή -μετά από αυτή τη συνεδρίαση- τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρενο για τη χρεοκοπία". Παρατηρώντας από την πλευρά του το άγχος απέναντι στους δανειστές που πιέζουν τη χώρα, ζήτησε ακριβώς το ίδιο στο εσωτερικό της, όπου "έχουμε μία κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε", ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Το έναυσμα για συναντίληψη έδωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ζητώντας από όλους να βρεθούν "στις επάλξεις" και προτείνοντας αντί εγγυήσεων -στο βαθμό που ζητούνται- τη διασφάλιση του νέου δανείου μέσα από τα μελλοντικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Φυγή προς τα εμπρός με αποφασιστικότητα ζήτησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας έμφαση στην πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του για "ανόρεκτες μάχες οπισθοφυλακής" που θα πρέπει να σταματήσουν. Σημειώνοντας, δε, ότι "η γενιά μας μεγάλωσε με το ΠΑΣΟΚ", υποστήριξε πως τώρα προέχει η σωτηρία της χώρας, αλλάζοντας τα πάντα, από τις αντιλήψεις ως... "το κίνημά μας".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ