O Σαμαράς σήμερα απέναντι σε 26 «τσιγκούνηδες» ηγέτες - iefimerida.gr

O Σαμαράς σήμερα απέναντι σε 26 «τσιγκούνηδες» ηγέτες

O Σαμαράς σήμερα απέναντι σε 26 «τσιγκούνηδες» ηγέτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα ενώπιον των 26 ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένοντας τουλάχιστον μια θετική δήλωση για την Ελλάδα.

Ωστόσο, δύο δημοσιεύματα από τον έγκυρο γερμανικό Τύπο δεν αφήνουν περιθώρια για τις προθέσεις των εταίρων μας και μας προϊδεάζουν ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν σκληροί με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουν άμεσα να δώσουν αναπτυξιακή βοήθεια.

Το περιοδικό Spiegel γράφει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είναι ειλημμένη, παρά τα όσα λέγοντα από χείλη επισήμων. Προσθέτει όμως και μια αποκάλυψη-βόμβα ότι η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, ώστε αφ' ενός να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη αφ' ετέρου να μη μειωθεί η πίεση στην Αθήνα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τη λύση αυτή καταρτίζουν μαζί με την Τρόικα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

Από την πλευρά της, η Sueeddeutsche Zeitung γράφει ότι τα χρήματα της δόσης θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους ενώ μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ίδιων μέσων.

Είναι προφανές ότι αν τα δημοσιεύματα αυτά επαληθευτούν τότε οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας θα είναι μεγάλες και η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγήσει αυτή την εξέλιξη που δεν δείχνει αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ούτε φανερώνει πρόθεση να στηριχθεί η Ανάπτυξη στη χώρα μας.

Μια «τσιγκούνικη» δήλωση στήριξης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μόνο που αναμένεται να μας παραχωρήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι μια παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τίποτε περισσότερο δεν προσδοκά η ελληνική πλευρά από την Σύνοδο Κορυφής ενώ δεν φαίνεται να ανοίγονται προοπτικές για την Ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Πάντως, η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρώ και πως θα τη στηρίξει, αρκεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Σύμφωνα, βέβαια, με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel ο Γάλλος Πρόεδρος, παρά τα λεγόμενά του, εναρμονίζεται πλήρως με τις θέσεις της Γερμανίας που ασκεί ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα και δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει οριστική λύση στην κρίση χρέους και ύφεσης που μαστίζει τις ευρωπαικές χώρες του Νότου,

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, την ίδια ώρα, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόνο «εν παρόδω», καθώς δεν υπάρχει η έκθεση της τρόικας. Κατά τις ίδιες πηγές, η έκθεση της τρόικας, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα στο Eurogroup, αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Τρόικα εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, στην οποία επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα περισσότερα ζητήματα που είναι κρίσιμα για να επανακτηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της έκθεσης».

Εν αναμονή της δόσης

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει από αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά την οριστικοποίηση των μέτρων με την Τρόικα, ότι η χώρα αναμένει μια θετική παράγραφο από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να παροτρύνει το Eurogroup να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στους Financial Times, την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αφού το θέμα συζητηθεί εκεί και εν συνεχεία ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, περιμένουμε την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού της δόσης -ύψους 31,5 δισ. ευρώ- τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ασφυξία στο εσωτερικό

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την Τρόικα και το παιχνίδι καθυστερήσεων στην εκταμίευση της δόσης.

«Θέλουμε άμεσα τη δόση, αλλιώς θα πεθάνουμε από ασφυξία», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε στους βουλευτές πως αν κοιτάξουν σήμερα τον διεθνή Τύπο, θα δουν ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια.

Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι τα χρήματα που προορίζονται για εμάς, τα θέλουν και άλλοι. Αν δεν τα πάρουμε τώρα, θα πεθάνουμε από ασφυξία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει ακόμη 90 δισ. ευρώ από τα 240 δισ. των δύο δανειακών συμβάσεων. Τα χρήματα αυτά, είπε, θα μας φτάσουν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά. Αν όχι, δεν μας φτάνει τίποτε. Και πρόσθεσε :

«Αν όλα πάνε καλά, τότε δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Αν όχι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα».

Αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου προτεραιότητα είναι πως πρέπει η χώρα να λάβει πάση θυσία τη δόση και επιμένει ότι τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, δηλαδή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις στο δημόσιο δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία. Οι κυβερνητικοί εταίροι θέτουν ευθέως το ζήτημα της εξάντλησης της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας στις απαιτήσεις των πιστωτών που ξεπερνάνε κατά πολύ τα όσα πρέπει να γίνουν για να κλειδώσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθεί η απόφαση για να δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Μέρκελ-Σόιμπλε σε άλλο μήκος κύματος

Μιλώντας χθες στη Βόννη η γερμανίδα καγελάριος Ανγκελα Μέρκελ υυπογράμμισε πως πρέπει να γίνει δουλειά για να ενισχυθεί και να εναρμονιστεί η γενική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να αντισταθεί μακροπρόθεσμα στα σοκ» εξήγησε για να προσθέσει ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμονές της Συνόδου, ζήτησε μεγαλύτερα βήματα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση και δήλωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης. Μεταξύ όσων ζητά είναι να θεσπιστεί «Επίτροπος Νομίσματος», που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, τα παραπάνω αιτήματα θα τα καταθέσει η Γερμανία ως όρο για να συναινέσει στα προγράμματα βοήθειας που ζητά ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα.

Το Βερολίνο αντέταξε εξάλλου χθες ένα κατηγορηματικό «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους, την οποία προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο. «Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: είτε τα πούμε «eurobills» είτε «ταμείο εξαγοράς του χρέους» ή όπως πριν «ευρωομόλογα», αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Λινκ, στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Οι Γερμανοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά τους η άμεση επίλυση του ελληνικού προβλήματος ούτε η Ανάπτυξη της χώρας μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ