Βροχή φόρων, επίθεση σε εφάπαξ, συντάξεις και μισθούς Δημοσίου - iefimerida.gr

Βροχή φόρων, επίθεση σε εφάπαξ, συντάξεις και μισθούς Δημοσίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα προβλέπει όχι μόνο για φέτος αλλά και για την επόμενη 3ετία το σχέδιο που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους συναδέλφους του, και είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό "πακέτο" έχει φτάσει πλέον στα 28 δισ. ευρώ, έναντι 23 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Μόνο για φέτος, θα απαιτηθούν 6,4 δισ. ευρώ και το... δυστύχημα είναι ότι έχουν βρεθεί μόνο τα 4,8 δισ. ευρώ και αναζητούνται 1,6 δισ. ευρώ με τη συνδρομή της Τρόικας.


Ακόμα και με κουτσουρεμένο το φετινό "πακέτο", οι επιβαρύνσεις κρίνονται απίστευτες αν αναλογιστεί κανείς ότι προβλέπονται ανατροπές ακόμα και στο αφορολόγητο των φυσικών προσώπων, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα αυξηθούν εντυπωσιακά οι κρατήσεις φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από το συνολικό "πακέτο", όπου πιθανώς κρύβει και ανάλογες αναδρομικού τύπου αλλαγές σε φοροαπαλλαγές και συμπεριλαμβάνει αύξηση των φόρων στα σκάφη, στις πισίνες αλλά και στα μεγάλα ακίνητα, το υπουργείο προσδοκά 770 εκατ. ευρώ, ενώ 1,4 δισ. ευρώ αναμένει από τις παρεμβάσεις στη φορολογία των τσιγάρων, την επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, από τα αυθαίρετα και βέβαια από τη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.


Το "πακέτο" προβλέπει επίσης τουλάχιστον δύο νέες έκτακτες εισφορές, δηλαδή την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας, που θα επιβαρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, και την εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με μεγάλες συντάξεις. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση του "πακέτου" είναι πιθανόν ότι θα συμπεριληφθεί και η έκτακτη εισφορά για υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο πεδίο των δαπανών, από φέτος κιόλας αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που αποτελεί δείγμα γραφής για το Μισθολόγιο που έρχεται, ενώ έρχεται και εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται το εφάπαξ στο Δημόσιο, όπως και οι επικουρικές συντάξεις, με στόχο 800 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ