Οργή των Αμερικανών για την κατάχρηση της θρησκείας από τη συντηρητική Δεξιά - iefimerida.gr

Οργή των Αμερικανών για την κατάχρηση της θρησκείας από τη συντηρητική Δεξιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί «σνομπάρουν» τις εκκλησίες τους, αγανακτισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό αίσθημα οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας τους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek..

Άγχος έχει καταλάβει τις συντηρητικές δυνάμεις της δεξιάς στις ΗΠΑ στη διαπίστωση ότι «ξεμένουν» από «φανατικούς εξαγριωμένους λευκούς».

Το πρόβλημα είναι δημογραφικό και έχει να κάνει με την κατακόρυφη πτώση του θρησκευτικού αισθήματος, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Η τελευταία ένδειξη αυτής της ολοένα διογκούμενης κατάστασης ήρθε από μία πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε Αμερικανούς ενήλικες δηλώνει ότι δεν ακολουθεί καμία θρησκεία, ενώ το 34% των ατόμων κάτω των 30 θεωρούν εαυτούς άθρησκους.

Σε άλλη μελέτη-σημείο αναφοράς του 2010, η οποία εκπονήθηκε από τους πολιτικούς επιστήμονες Ρόμπερτ Πάτναμ και Ντέιβιντ Κάμπελ, επισημαίνεται ότι αυτή η αποχή από την οργανωμένη θρησκεία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την άνοδο της θρησκευτικής δεξιάς.

Επιπλέον, σωρεία άλλων μελετών δείχνει ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, συμπεριλαμβανομένου του 50% των Ρεπουμπλικάνων, νιώθει άβολα με την εκμετάλλευση της θρησκείας στο πλαίσιο πολιτικών προεκλογικών εκστρατειών.

Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει επιμελώς αποφύγει να αναφερθεί στο Μορμονισμό του, κάτι που εκτίμησαν οι ψηφοφόροι: τον Ιούλιο που μας πέρασε, οκτώ στους 10 Αμερικανούς που τελούσαν εν γνώσει των θρησκευτικών πεποιθήσεών του, δήλωναν πως δεν τους ενδιέφερε το ζήτημα, ενώ μόνο το 16% του συνολικού εκλογικού σώματος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να μάθει για την πίστη του Ρόμνεϊ.

Η στροφή μακριά από τη θρησκεία χαρακτηρίζει κατά κύριο λόγο τον πληθυσμό των νέων ανθρώπων μέχρι 30 ετών, οι οποίοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εκκλησίες, από τη στιγμή που οι συντηρητικοί Χριστιανοί μετέτρεψαν το ζήτημα των γκέι γάμων σε σήμα κατατεθέν τους.

Ανοικτά, όμως, έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το κυρίαρχο αυτό ρεύμα αποστασίας από τους κόλπους της θρησκείας και οι Ευαγγελιστές, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πως αν συνεχίσουν στο δρόμο της σκληροπυρηνικής πολιτικής ρητορικής όχι μόνο θα χάσουν σημαντικό μέρος της δύναμής τους, αλλά ενδεχομένως και να βρουν απέναντί τους ακόμη και το ίδιο το κόμμα που θεωρούν «σπίτι» τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ