Τεράστιο εξωπλανήτη με τέσσερις Ήλιους ανακάλυψαν οι επιστήμονες - iefimerida.gr

Τεράστιο εξωπλανήτη με τέσσερις Ήλιους ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Τεράστιο εξωπλανήτη με τέσσερις Ήλιους ανακάλυψαν οι επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία συγκλονιστική ανακάλυψη έκαναν πρόσφατα οι επιστήμονες όταν πρόσεξαν ότι η μάζα αερίων που αποτελεί τον εντυπωσιακό εξωπλανήτη με την ονομασία PH1,έχει όχι έναν ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις ολόκληρους ήλιους, εκ των οποίων ο ένας έχει το μέγεθος του δικού μας Ήλιου.

Ο PH1 βρίσκεται σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι ουσιαστικά ο πρώτος γνωστός εξωπλανήτης ο οποίος περιστρέφεται γύρω από 4 αστέρια. Σύμφωνα με τους δύο εθελοντές που τον παρατήρησαν με τη χρήση της ιστοσελίδας Planethunters.org πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα, διαμέτρου 6 φορές μεγαλύτερης από της Γης και συνολικό μέγεθος περίπου ίδιο με του Ποσειδώνα, ενώ οι θερμοκρασίες του αγγίζουν τους 340 βαθμούς Κελσίου.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του δεν είναι τόσο σπάνια για έναν εξωπλανήτη. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι κινείται σε τροχιά γύρω από ένα δυαδικό σύστημα αστεριών το οποίο με τη σειρά του κινείται γύρω από ένα άλλο. Το μεγαλύτερο από τα δύο αστέρια του κεντρικού δυαδικού συστήματος έχει το μέγεθος του Ηλιου μας, ενώ το δεύτερο είναι ένας μικρός κόκκινος νάνος. Έτσι ο PH1 κινείται σε τροχιά χωρίς να κινδυνεύει να πέσει σε κάποιο από τα μητρικά αστέρια του εξαιτίας της βαρυτικής έλξης που ασκούν αυτά.

Η παρατήρηση των Κίαν Τζεκ και Ρόμπερτ Γκαλιάνο επιβεβαιώθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Keck στη Χαβάη και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Αστρονομίας στο Ρίνο της Νεβάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ