Lolek: Έχουμε ανάγκη να τολμάμε να σκεφτούμε

Με το πρώτο άλμπουμ του συστήθηκε ως ένας λυρικός τραγουδοποιός που κατάφερε να αγγίξει το κοινό και να βρει μεγάλη ανταπόκριση. Δύο χρόνια μετά, και με ένα σωρό αλλαγές στον ίδιο και γύρω του, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Lolek δεν είναι πια «Alone». Η νέα του δουλειά -που μόλις κυκλοφόρησε και εγκαινιάζει το καινούργιο sublabel Εξώστης της Inner Ear- λέγεται «Αχινός» και έχει ελληνικό στίχο. «Όλα έγιναν αβίαστα και χαίρομαι γι’ αυτό», δήλωνε πριν από μερικούς μήνες, «ήταν πολύ μεγαλύτερη πρόκληση ο ελληνικός στίχος και πλέον δεν είχα ενδιαφέρον να γράψω στα αγγλικά. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο και πιο ανώδυνο γενικότερα, αλλά το να αρκούμαι στα εύκολα είναι κάτι που μου κάνει κακό. Στο περασμένο Synch festival, την ώρα που ο Matt Elliott ήταν στην σκηνή, άνθρωποι περνούσαν από μπροστά και φωνασκούσαν». Σχολιάζοντας τον τίτλο του δίσκου του λίγο πριν τον παρουσιάσει ζωντανά στο Six d.o.g.s. την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωνε ότι «κανένας μύθος δεν ακολουθεί τον ‘Αχινό’. Και καμία περίεργη ιστορία δεν συνέπεσε με την δημιουργία του. Καμία πολιτική πράξη δεν δηλώνεται με χοροπηδητό στο ρεφρέν και κανένας έρωτας δεν ικανοποιείται από κινηματογραφικό φινάλε. Οι λέξεις είναι απλές και η μουσική απλά ανυπάκουη». Ο «Αχινός» είναι ένα τολμηρό βήμα προς τα μπρος, με αναφορές σε μεγάλους τραγουδοποιούς του παρελθόντος, από τον Cohen και τον Cave μέχρι τις κιθαριστικές εκρήξεις των ’90s και την ποίηση του Καβάφη.

Οι φωτογραφίες είναι του Hope.

Αν σου ζητούσαν να συστηθείς σε κάποιον με λίγα λόγια και να μιλήσεις για το background σου, τι θα του έλεγες;

Έκτη δημοτικού: ακούω στο γουόκμαν επιλογές Τρύπες, Metallica, Guns ’n’ Roses και AC/DC. Το ίδιο καλοκαίρι υποχρεούμαι να διαβάσω «αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων» του Ντοστογιέφσκι.

1999. Tελευταίο μάθημα πανελληνίων με φυσική. Όταν βγαίνω από την αίθουσα είμαι πολύ χαρούμενος. Όχι τόσο γιατί τέλειωσαν οι πανελλήνιες, όσο γιατί πάω να πάρω ντραμς!

2003. Live των «Touched» στην πλατεία Τσακπίνη της Ερυθραίας. Στο τέλος, πάνω στη σκηνή είχαν μείνει κομμένα μαλλιά, ιατρικοί οροί, αίμα, ποδιά μαγειρικής και αρωματικό αυτοκινήτου σε σχήμα δέντρου.

Νοέμβρης 2007. Ανοίγω τη συναυλία των Mary and the Boy στο Steps στην Πάτρα. Λίγες μέρες μετά η Inner Ear ενδιαφέρεται να μου βγάλει δίσκο.

Ποιος είναι ο πρώτος ήχος που θυμάσαι;

Δεν έχω τέτοια μνήμη.

Γιατί είπες το νέο δίσκο σου «Αχινό»; Οι αχινοί είναι πια μια λιχουδιά πανάκριβη πια και σε πολλές περιοχές απαγορευμένη…

Καμία σχέση ούτε με το απαγορευμένο ούτε με το πανάκριβο. Θεώρησα κάπως υποσυνείδητα ότι αυτός είναι ο τίτλος του, δεν το ανάλυσα ιδιαίτερα.

Πόση σχέση έχουν οι στίχοι και η μουσική σου με την καθημερινότητά σου;

Οι στίχοι και η μουσική προέρχονται από τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου, και οι σκέψεις μου με συνθέτουν ως άνθρωπο/προσωπικότητα. Εννοείται ότι επηρεάζομαι από ό,τι συμβαίνει γύρω μου, ως αφορμή προβληματισμού και πάλι.

Τι θεωρείς χειρότερο, την απάθεια ή τη βία;

Μπορώ να σου πω τι προτιμώ. Προτιμώ την πράξη από την απραξία. Οπότε για να απαντήσω συγκεκριμένα στην ερώτησή σου, χειρότερη είναι η απάθεια.

Πες μου 5 πράγματα που θα έδειχνες αυτή τη στιγμή σε κάποιον ξένο στο κέντρο της Αθήνας.

Αξιοθέατα..;! Αξιοθέατα μιας πόλης για μένα είναι καταρχήν οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν. Αυτοί την προσδιορίζουν, οι συνήθειές τους, η συμπεριφορά τους, η στάση τους από τη διασκέδαση μέχρι τον τρόπο που αντιδρούν. Οπότε θα του έλεγα απλά να παρατηρήσει τους ανθρώπους.

Το πρώτο άλμπουμ σου γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Πόσο άλλαξε τη ζωή σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι;

Η επιτυχία είναι κάτι σχετικό και πόσο μάλλον η «μεγάλη». Από τη στιγμή που τέλειωσε και βγήκε ο πρώτος δίσκος αυτό που αυτόματα με «έτρωγε» ήταν τα καινούρια κομμάτια. Οπότε, μάλλον σαν διαδικασία με επηρέασε ελάχιστα. Αλλαγή μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια: έχω και έναν δεύτερο δίσκο, άρα μάλλον εξελίχθηκαν αρκετά πράγματα.

Υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες σήμερα; Μετράει η γνώμη των πνευματικών ανθρώπων όσο παλιότερα;

Δεν παίζω με τέτοιες λέξεις. Και πάλι το μεγάλος είναι σχετική κουβέντα. Ποιος το προσδιορίζει, σε ποια χρονική στιγμή κλπ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή καλλιτέχνες που με συγκινούν, αν απαντάω με αυτόν τον τρόπο στην ερώτησή σου. Δεν ξέρω αν η γνώμη των πνευματικών ανθρώπων δεν μετράει όσο παλιότερα, αλλά και γιατί να μας ανησυχεί αν μετράει άλλωστε, έκθεση ιδεών θα γράψουμε; Δεν θεωρώ ότι χρειαζόμαστε καμία γνώμη του πνεύματος. Έχουμε ανάγκη να τολμάμε να σκεφτούμε.

Πιστεύεις στην τύχη; Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό;

Αν και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, δεν «πιστεύω » στην τύχη.

Ασχολείσαι και με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική; Ζεις από αυτή;

Κάνω μαθήματα σε παιδιά και παίζω μουσική για παιδιά. Ζω κατά ένα μέρος και κατά μία στενή έννοια από τη μουσική.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας μουσικός σήμερα;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρει κανείς το προσωπικό του στυλ και φυσικά να ζήσει αποκλειστικά από αυτή.

Ποιος είναι ο καλύτερος δίσκος που άκουσες τελευταία;

«Τι Κάνουν οι σκιές την νύχτα» του Μανώλη Αγγελάκη.

Τι σε κάνει να γελάς; Τι σε κάνει χαρούμενο;

Γελάω όταν διαβάζω συνεντεύξεις (και δικές μου), χαρούμενο με κάνουν πολύ προσωπικά πράγματα που δεν θα ήθελα να αναφέρω.

Πες μου ένα τραγούδι από άλλο μουσικό που θα ήθελες να έχεις γράψει, που έχεις ζηλέψει…

Είναι πάρα πολλά..Το 'Friends' των Smoke.

Τι σε ενοχλεί στην Αθήνα; Στους ανθρώπους της.

Η αγένεια και η αδιαφορία

Θεωρείς τη μουσική σου mainstream; Μπορείς να ορίσεις τι είναι mainstream σήμερα;

Δεν με ενδιαφέρει αν είναι ή δεν είναι και επίσης ούτε να ορίσω τι είναι mainstream. Υπάρχουν παντού ειδήμονες για να δώσουν την απάντηση.

Υπάρχουν προτάσεις που έχεις απορρίψει; Με ποια κριτήρια δέχεσαι ή απορρίπτεις μια συνεργασία;

Ναι. Ανάλογα με τη διάθεσή μου.

Πες μου μερικά πράγματα για το νέο άλμπουμ σου. Πώς γράφτηκαν τα κομμάτια;

Κάποια κομμάτια είχαν γραφτεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όλα ολοκληρώθηκαν στο Κiwi Studio και η ηχογράφηση τους διήρκησε τρεις μήνες. Συμμετέχουν άνθρωποι που συναναστρέφομαι και εμπιστεύομαι, και ένας που δεν είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω προσωπικά.

Βρες μερικά επίθετα που σε χαρακτηρίζουν. Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου σε 140 χαρακτήρες;

Σε 140 χαρακτήρες ε;! Ε, τι άλλο; ευαίσθητος, εύθραυστος, εσωστρεφής, μελαγχολικός, γοητευτικός, ανασφαλής, ευάλωτος, ανήσυχος, ανατρεπτικός, ευρηματικός, εγωκεντρικός, υποκριτής, σπουδαίος… Για το πώς θέλουν να με βλέπουν.

Το εξώφυλλο του δίσκου σου μου θύμισε λίγο το τελευταίο του Flying Lotus…

Όντως μοιάζει. Δεν το είχα υπόψη μου, ούτε κ ο Αλέξανδρος που το ζωγράφισε. Είχαν γίνει πάνω από 25 σχέδια και κατέληξα σε αυτό. Μου αρέσουν πολύ τέτοιες συμπτώσεις πάντως. Thanx που μου το ’πες...

Ο «Αχινός» κυκλοφορεί από τον Εξώστη της Inner Ear.

http://ko-kr.facebook.com/pages/Lolek/305025000371http://www.myspace.com/lolekspacehttp://exostis.inner-ear.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ