Ποιος είναι ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης που -αν δεν μας δουλεύει χοντρά- μπορεί να μας σώσει

Ο Αχαιός υφυπουργός Οικονομικών μας έδωσε το λόγο του : θα πιάσει τους φοροκλέφτες που έβγαλαν παράνομα τα λεφτά τους στην Ελβετία και θα φέρει στα ταμεία του κράτους πολλά δισ. ευρώ. «Το λέω υπεύθυνα, θα πληρώσουν» δήλωσε στη Βουλή.

Η δήλωση αυτή έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή όταν ο υφυπουργός Γιάννης Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη φοροδιαφυγή, είπε ότι όσοι έχουν βγάλει παράνομα λεφτά στο εξωτερικό θα πληρώσουν. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι μόλις πάρει το πράσινο φως από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δώσει αμέσως την εντολή στις φορολογικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε δέσμευση καταθέσεων σε ξένες τράπεζες και ακινήτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις! Μπορεί να γίνει αυτό από υφυπουργό της Ελλάδας ;

«Για πρώτη φορά γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ελέγχουμε αυτούς που έβγαλαν αδικαιολόγητα λεφτά στο εξωτερικό, θα πληρώσουν -το λέω υπεύθυνα, θα πληρώσουν τους φόρους, γιατί όλοι αυτοί ενεργούν σε βάρος όλων των νομίμων φορολογουμένων», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης και προσέθεσε:

«Με βάση στοιχεία που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος για τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, έχουν προχωρήσει πάρα πολύ οι έρευνες και το επόμενο σύντομο διάστημα θα δείτε δράσεις» υποσχέθηκε ο υφυπουργός, και αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

Βαριές υποσχέσεις

Εστω και αργά, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει λοιπόν να αξιοποιήσει τη λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν βγάλει στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ. Επικοινωνιακό τρυκ ή πραγματική βούληση;

Πάντως, μετά τις διασταυρώσεις, εντοπίστηκαν 15.000 φορολογούμενοι που έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ζητήσει φόρο 45% για τα ποσά αυτά, προσδοκώντας συνολικά έσοδα της τάξης κάποιων δισ. ευρώ. Οι 15.000 φορολογούμενοι που έχουν βγάλει στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και άνω, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν, θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, για να φορολογηθεί με 45%. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενδέχεται κατά τη συνέχιση των διασταυρώσεων να προκύψουν και άλλες περιπτώσεις, καθώς έχουν εντοπιστεί χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη»: δικαιολογείται δηλαδή μέρος των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό.

Τα ραβασάκια θα έχουν χαρακτήρα προσωπικής επιστολής και θα σταλούν στους φορολογούμενους έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι 15.000 θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμη λίγες ημέρες για να απαντήσουν.

Αμφιβολίες για το εγχείρημα

Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 25 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες προς την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σιγκαπούρη και αλλού, περίπου τα 6 δισ. είναι χρήματα που αποκτήθηκαν με μη νόμιμους τρόπους και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. «Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών θέλουμε να προχωρήσουμε σε δεσμεύσεις καταθέσεων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα για όποιον αρνηθεί να πληρώσει τον φόρο για τις "μαύρες καταθέσεις" που έχει. Περιμένουμε το πράσινο φως και από τις νομικές μας υπηρεσίες, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα» δηλώνει συνεργάτης του υφυπουργού.

Για όσους φορολογούμενους φέρουν αντιρρήσεις και δικηγόρους ή καταφύγουν σε ένδικα μέσα παρότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους οι ελεγκτικές αρχές (μέσω του ΣΔΟΕ) θα διατάσσουν τη δέσμευση των καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό (όπου είναι εφικτό), αφού βεβαίως λάβουν σχετική εισαγγελική εντολή. Το ίδιο θα γίνεται και με την ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτό δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα

Το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2012 ο κ. Γ. Μαυραγάνης βρέθηκε στην Ελβετία προκειμένου να οριστικοποιήσει με τις ελβετικές αρχές τη συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία.

Το εγχείρημα που υπόσχεται ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάννης είναι φιλόδοξο. Αν υλοποιηθεί, για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να συμμορφωθεί με τις πρακτικές άλλων χωρών που προέβησαν σε σκληρή φορολόγηση φοροφυγάδων σε ελβετικές και άλλες τράπεζες. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποδώσει ένα αίσθημα δικαιοσύνης σε όσους πλούτισαν εις βάρος του δημοσίου χρήματος και οφείλουν να πληρώσουν τουλάχιστον τους φόρους που τους αναλογούν.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν ο κ. Μαυραγάνης θα τα καταφέρει. Το πρώτο εμπόδιο είναι ο μηχανισμός του ΣΔΟΕ και οι φορολογικές υπηρεσίες, οι οποίες ούτε έχουν εκπαιδευτεί στην φορολόγηση μαύρων χρημάτων σε ξένες τράπεζες ούτε έχουν το στελεχιακό δυναμικό για να εντοπίσουν και να διασταυρώσουν στοιχεία. Αν τα καταφέρει θα ενισχύσει σίγουρα το προφίλ του Αντώνη Σαμαρά (και το δικό του) αλλά αν αποτύχει θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Ποιός είναι ο υφυπουργός Οικονομικών

Ο Γιώργος Μαυραγάννης είναι προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά και τοποθετήθηκε ως τεχνοκράτης στην κρίσιμη θέση του υφυπουργού Οικονομικών για τα έσοδα και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και κατάγεται από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο UCL του Λονδίνου στην Εναρμόνιση Φορολογίας Επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Δούλεψε αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Ηταν γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG Ελλάδας έως τον Ιούνιο του 2012, όποτε και παραιτήθηκε για να αναλάβει Υφυπουργός Οικονομικών. Η KPMG είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου της KPMG είναι συμβεβλημένες με την αμερικανική KPMG International.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο ελληνικό φορολογικό δίκαιο -φορολογία εταιρειών, φορολογία φυσικών προσώπων, φορολογία συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά και στο διεθνές φορολογικό δίκαιο συμπεριλαμβανόμενης και της φορολογίας στην ΕΕ.

Αν κρατήσει ή αθετήσει την υπόσχεσή του να πιάσει και να φορολογήσει τους φοροκλέφτες της Ελβετίας εδώ θα είμαστε, θα επανέλθουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ