Τόμσεν: Θα τα βρούμε σε όλα, τελειώνουμε σύντομα - iefimerida.gr

Τόμσεν: Θα τα βρούμε σε όλα, τελειώνουμε σύντομα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φως στο τούνελ φαίνεται πως υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν και του Γιάννη Στουρνάρα μετά το τέλος της συνάντησής τους.

Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως υπήρξε πρόοδος και συμφωνία στα περισσότερα σημεία.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής, ενώ για τα λίγα που απομένουν περιμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Στο ίδιο μήκος κύμματος με τον Πολ Τόμσεν ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος συμφώνησε επί της ουσίας στο ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και στο ότι τα λίγα ζητήματα που απομένουν ανοικτά, θα κλείσουν εντός των ημερών.

Όσον αφορά, δε, στην εμπλοκή στις συζητήσεις για τα εργασιακά, ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το πρόβλημα θα επιλυθεί, συμπληρώνοντας με νόημα «ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ο θεματοφύλακας της οικονομίας και δεν θα πάψει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις ακόμα κι αν αφορούν σε άλλα υπουργεία», κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως αιχμή για τους χειρισμούς του Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά, η επίσημη δήλωση του κ. Στουρνάρα είχε ως εξής:

«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στην Τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.

Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν».

Από εκεί και πέρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε τα εξής:

  • Περιμένουμε όλη την δόση έως μέσα Νοεμβρίου (Άρα το αργότερο πρώτο 10ημερο η απόφαση)
  • Η Έκθεση βιωσιμότητας θα είναι έτοιμη πριν από τις αμερικανικές εκλογές
  • Τα μέτρα είναι 13,5 δις ευρώ, τελεία και παύλα
  • Η Τρόικα δουλεύει με σενάρια επιμήκυνσης
  • Απομένουν κάποια διαρθρωτικά που αφορούν στην αγορά προϊόντων και στην αγορά εργασίας
  • Στο φορολογικό έχουν αποδεχθεί την γενική κατεύθυνση αλλά εξετάζουν τις επιπτώσεις στα έσοδα λόγω της ύφεσης
  • Συμφωνήσαμε για ύφεση 4,2% και με βάση αυτό σενάριο εργάζεται η Τρόικα. (3,8% έλεγε η Ελλάδα 5% έλεγε η Τρόικα)
  • Η συνεννόηση με την Τρόικα θα γίνει εφεξής με e-mail και ίσως να μην επιστρέψουν την Δευτέρα
  • Τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά από την έγκριση από το Eurogroup και πριν από την εκταμίευση της δόσης
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ