Ο Σόιμπλε θα προτείνει Επίτροπο που θα θέτει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς - iefimerida.gr

Ο Σόιμπλε θα προτείνει Επίτροπο που θα θέτει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Ο Σόιμπλε θα προτείνει Επίτροπο που θα θέτει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση του ευρώ αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα προτείνει τη δημιουργία της θέσης ενός Επιτρόπου που θα θέτει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το σχέδιο του κ. Σόιμπλε θα παρέχει υπερεξουσίες στις Βρυξέλλες για τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών με σταθερά μέτρα στο δικό του πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Για το σχέδιό του έχουν ήδη ενημερωθεί άλλα μέλη της Ευρωζώνης, όπως και οι τέσσερις επικεφαλής των σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμών, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν-Ρομπάι, του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, δεν αποκλείεται οι προτάσεις του Σόιμπλε να πέσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προβλέπει:

  • Δημιουργία θέσης Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, ο οποίος θα έχει τις ίδιες εξουσίες με τον επίτροπο για την ανταγωνιστικότητα και θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα και χωρίς τη συμφωνία των άλλων επιτρόπων.
  • Το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά θα πρέπει να παραδώσει την κυριαρχία του επί του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Έτσι ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων θα έχει το δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών (αντί συστάσεως που έχει σήμερα). Συνεπώς αν ένα μέλος της ευρωζώνης στείλει την πρόταση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και ο επίτροπος αισθανθεί ότι το έλλειμμα στο προσχέδιο είναι πολύ υψηλό, τότε θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής να προετοιμάσει ένα νέο προσχέδιο.Εννοείται πως τα κράτη – μέλη θα διατηρήσουν την εξουσία να αποφασίζουν ποια έσοδα να αυξήσουν και ποιες δαπάνες θα κόψουν.
  •  Περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα προγενέστερο στάδιο σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ