Βραβείο για το θάρρος της θα λάβει η 14χρονη Πακιστανή που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν - iefimerida.gr

Βραβείο για το θάρρος της θα λάβει η 14χρονη Πακιστανή που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν

Βραβείο για το θάρρος της θα λάβει η 14χρονη Πακιστανή που πυροβόλησαν οι Ταλιμπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απονείμουν ένα μετάλλιο στη Μαλάλα Γιουσουφζάι, την 14χρονη Πακιστανή μαθήτρια που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από τους Ταλιμπάν επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Ρεχμάν Μαλίκ ανακοίνωσε ότι θα απονεμηθεί το μετάλλιο αυτό στη Μαλάλα στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε δύο από τις συμμαθήτριές της, οι οποίες τραυματίστηκαν επίσης από την επίθεση των Ταλιμπάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μαλίκ ισχυρίστηκε εξάλλου ότι η επίθεση σχεδιάστηκε στο Αφγανιστάν, ενώ οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις ανθρώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Η Μαλάλα, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρες στον ώμο και το κεφάλι στις 9 Οκτωβρίου στη Μινγκόρα, τη μεγαλύτερη πόλη της κοιλάδας Σουάτ, μεταφέρθηκε χθες Δευτέρα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και εισήχθη στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ, το οποίο ειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυματιών πολέμου, όπου νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι Πακιστανοί γιατροί είχαν καταφέρει να απομακρύνουν μια σφαίρα που είχε σφηνωθεί κοντά στην σπονδυλική στήλη της Μαλάλα μία ημέρα μετά την επίθεση, όμως τώρα το 14χρονο κορίτσι χρειάζεται ειδική παρακολούθηση.

Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι η πακιστανή μαθήτρια άξιζε να πεθάνει γιατί είχε εκφραστεί εναντίον των ανταρτών και υπέρ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν χαρακτήρισαν τη Μαλάλα «κατάσκοπο της Δύσης».

«Για την κατασκοπεία αυτή, οι άπιστοι της προσέφεραν ανταμοιβές. Και το Ισλάμ διατάσσει τη δολοφονία όσων κατασκοπεύουν για τον εχθρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Έγινε στόχος γιατί μίλησε κατά των Ταλιμπάν, ενώ συναναστρεφόταν αισχρούς ξένους και εξιδανίκευε τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισλάμ, τον Μπαράκ Ομπάμα», προσθέτουν οι Ταλιμπάν.

«Δεν της επιτεθήκαμε επειδή ύψωσε τη φωνή της υπέρ της εκπαίδευσης. Της επιτεθήκαμε επειδή ήταν αντίθετη με τους μουτζαχεντίν (ιερούς πολεμιστές)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) αναφέρει ότι ένα παιδί μπορεί να δολοφονηθεί επειδή μιλά κατά του Ισλάμ».

Εξάλλου, άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι είναι συγγενείς της Μαλάλα διώχθηκαν χθες από το νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ, όπου νοσηλεύεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο, διαβεβαιώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία» για την ασφάλειά της.

«Υπήρχαν, θα έλεγα, δυσάρεστα συμβάντα στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γιατρός Ντέιβ Ρόσερ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

«Απ' ό,τι κατάλαβα, εμφανίστηκαν πολλοί άνθρωποι ισχυριζόμενοι ότι είναι μέλη της οικογένειας της Μαλάλα, κάτι που πιστέψαμε ότι δεν ίσχυε και εκδιώχθηκαν», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η ασφάλειά της δεν απειλείται», συνέχισε ο Ρόσερ. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται απλώς για περίεργους».

Οι Βρετανοί γιατροί εκτιμούν ότι η Μαλάλα «αναρρώνει καλά».

«Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Διαθέτουμε ειδικούς στον τομέα», διαβεβαίωσε ο Ρόσερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ