Μετά τον κατώτατο μισθό η Τρόικα ζητά και «υπο-κατώτατο» μισθό - iefimerida.gr

Μετά τον κατώτατο μισθό η Τρόικα ζητά και «υπο-κατώτατο» μισθό

Μετά τον κατώτατο μισθό η Τρόικα ζητά και «υπο-κατώτατο» μισθό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς - που θα μπορούσε να ονομαστεί και υποκατώτατος μισθός - φαίνεται πως προτείνει η Τρόικα στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, ανατρέποντας ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα στα εργασιακά.

Αναλυτικά οι δανειστές μας φαίνεται πως ζητούν τα εξής:

  • Mείωση 50% των αποζημιώσεων, επιβολή πλαφόν από τους 24 στους 12 μισθούς και μείωση του χρονικού ορίου προειδοποίησης από τους 6 στους 3 μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που έχει 28 έτη μπορεί να πάρει μισθούς 12 μηνών σε περίπτωση που ενημερωθεί για την απόλυση τρεις μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, το εξόχως σημαντικό είναι πως οι δανειστές θέτουν θέμα αναδρομικότητας των επίμαχων ρυθμίσεων ώστε να συμπεριλάβουν όσους έχουν ήδη απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσής τους. Για τις αποζημιώσεις γίνεται αναφορά και στο e-mail όπου τονίζεται πως «αν το όριο έχει ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με έξι φορές τον κατώτατο μισθό». Από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει εναλλακτικές προτάσεις, όπως πχ. να μην υπολογίζονται τα δώρα στην αποζημίωση, ωστόσο η Τρόικα φαίνεται ανυποχώρητη σε αυτό το ζήτημα.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας καθώς και αύξηση των εργασίμων ημερών στις 6 μέρες την εβδομάδα. Βασικό αίτημα των δανειστών είναι η αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ ζητούν η διευθέτηση να γίνεται σε εβδομαδιαία και όχι σε εξαμηνιαία βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ένας εργαζόμενος δουλέψει 10 ώρες τη μία ημέρα δεν θα πληρωθεί υπερωρίες αλλά ως αντάλλαγμα μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει ημέρα που θα δουλεύει 6 ώρες.
  • Κατάργηση των τριετιών (χρονοωρίμανση) και θέσπιση ενός νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού με την καθοριστική συμμετοχή της κυβέρνησης (αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Απρίλιο). Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Κυριακής η Τρόικα ζήτησε τη δημιουργία ενός «ενιαίου μισθού αναφοράς», ο οποίος θα είναι ουσιαστικά αποκομμένος από τα επιδόματα και τις τριετίες, και στη συνέχεια το όποιο ποσό προστεθεί θα αποφασίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου στα πλαίσια της επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης που τους συνδέει. Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν «οι συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό να καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015», ωστόσο η κυβέρνηση αντιδρά με το σκεπτικό πως ο μισθός δεν είναι δυνατόν να μην έχει εξέλιξη και να είναι αποσυνδεδεμένος από τα επιδόματα. Έτσι το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει μία συμβιβαστική λύση όπου η προσαύξηση θα μπορούσε να δίνεται ως ποσό και όχι ως ποσοστό. Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός δεν θα μεταβληθεί μέχρι το 2014, ενώ στο εξής θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ