Νόμπελ Οικονομίας στους αμερικάνους οικονομολόγους Άλβιν Ροθ και Λόϊντ Σάπλεϊ - iefimerida.gr

Νόμπελ Οικονομίας στους αμερικάνους οικονομολόγους Άλβιν Ροθ και Λόϊντ Σάπλεϊ

Νόμπελ Οικονομίας στους αμερικάνους οικονομολόγους Άλβιν Ροθ και Λόϊντ Σάπλεϊ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Αμερικανοί Άλβιν Ροθ και Λόϊντ Σάπλεϊ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Νόμπελ Οικονομικών τη Δευτέρα για «την θεωρία των σταθερών κατανομών και την πρακτική του σχεδιασμού της αγοράς.»

Η έρευνά τους εξηγεί τις διαδικασίες της αγοράς εργασίας, όταν οι γιατροί έχουν εκχωρηθεί στα νοσοκομεία, οι μαθητές στα σχολεία και τα ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση στους λήπτες.

Ο 60χρονος Ροθ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και ο 89χρονος Σάπλεϊ είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Το φετινό βραβείο αφορά ένα κεντρικό οικονομικό πρόβλημα: πώς να ταιριάξουν διαφορετικοί παράγοντες όσο το δυνατόν καλύτερα» είπαν εκπρόσωποι της ακαδημίας Νόμπελ.

Ο Σάπλεϊ είχε απο νωρίς συνεισφέρει θεωρητικά στον τομέα της μελέτης, ενώ ο Ροθ προχώρησε στην εφαρμογή της στην αγορά των ΗΠΑ για τους γιατρούς.

«Ακόμα κι αν αυτοί οι δύο ερευνητές εργάστηκαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ο συνδυασμός της βασικής θεωρίας του Σάπλεϊ και οι εμπειρικές έρευνες του Ροθ, τα πειράματα και η πρακτική του σχεδιασμού έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα πορεία στον τομέα της έρευνας και βελτίωσε την απόδοση του πολλές αγορές» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ακαδημίας

Το Νόμπελ στην Οικονομική Επιστήμη ήταν το τελευταίο από τα φετινά Νόμπελ που ανακοινώθηκε. Τεχνικά δεν αποτελεί βραβείο Νόμπελ, διότι σε αντίθεση με τα άλλα πέντε βραβεία δεν ιδρύθηκε στη διαθήκη του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ.

Το βραβείο οικονομίας, δημιουργήθηκε από τη σουηδική κεντρική τράπεζα στη μνήμη του Νόμπελ το 1968, και παραδίδεται μαζί με τα βραβεία από τότε. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 8 εκατομμύρια σουηδικών κορωνών (περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια.)

Το Νόμπελ Οικονομίας του περασμένου έτους πήγε πάλι στις ΗΠΑ στους οικονομολόγους Τόμας Σέρτζεντ και Κρίστοφερ Σίμς για την περιγραφή της αιτίας και αιτιατού ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ