Διάλεξη για το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - iefimerida.gr

Διάλεξη για το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Διάλεξη για το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Γεώργιος Κουτσουφλάκης, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Αρχαία ναυπηγική. Το πλοίο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων» σήμερα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έρχεται να μας αποκαλύψει τα μυστικά του ναυαγίου.

Το 1900-1901, μία μεγάλη, επιχείρηση ανάκτησης αρχαιοτήτων από τον βυθό, ερευνά το ναυάγιο των Αντικυθήρων και η επιχείρηση διάσωσης επικεντρώνεται στην ανάκτηση αντικειμένων της αρχαίας γλυπτικής, χωρίς η μελέτη του ίδιου του πλοίου που τα μετέφερε να αποτελεί προτεραιότητα.

Τμήματα του ξύλινου σκαριού μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε ξηρό περιβάλλον. Θα περάσουν 60 χρόνια έως την επανεύρεση και τη διεξοδική τους μελέτη, όμως στο διάστημα αυτό ωστόσο έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές.

Το πλοίο των Αντικυθήρων ήταν ένα βαριάς κατασκευής σκαρί, τον ακριβή τύπο του οποίου αγνοούμε. Είχε κατασκευαστεί με μία αρχαία τεχνική ναυπήγησης, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά από τις σημερινές τεχνικές ναυπήγησης ξύλινων σκαριών.

Στα πλαίσια της διάλεξης, ο αρχαιολόγος Γ. Κουτσουφλάκης θα αναλύσει διεξοδικά τη ναυπηγική δομή και τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής του πλοίου και του εξοπλισμού του και θα εντάξει το πλοίο των Αντικυθήρων στη χρονική ακολουθία της ναυπηγικής εξέλιξης, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους.

Η διάλεξη θα δοθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου (Τοσίτσα 1) στις 7:00 και εντάσσεται στα πλαίσια των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ