Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση - Εμπλοκή σε εργασιακά και απολύσεις - iefimerida.gr

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση - Εμπλοκή σε εργασιακά και απολύσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ανοικτά δύο μεγάλα μέτωπα που αφορούν στην αποζημίωση απόλυσης και τις τριετίες, ολοκληρώθηκε μετά από 7 ώρες διαβουλεύσεων η συνάντηση της Τρόικα με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασία και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Έχουν μία θεματολογία, που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, γι αυτό κάναμε και τη διακοπή», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ενώ άλλος παράγοντας από το ίδιο υπουργείο είπε χαριτολογώντας πως οι Τροϊκανοί «ζητάνε τον πατέρα τους και τη μάνα τους».

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με ην κυβέρνηηση να αισιοδοξεί ότι το πακέτο θα κλείσει έγκαιρα προτού μεταβεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

«Παλεύουμε και ό,τι καταφέρουμε. 'Κόκκινες γραμμές' δεν υπάρχουν, αλλά πιστεύουμε και ευχόμαστε να κλείσουμε αύριο» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν υπήρξε μια διακοπή, όταν αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά από έντονη διαφωνία για τα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε σχετικά με την τροπή των διαβουλεύσεων τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα καθώς αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, έπειτα από εμπλοκή στο ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων σε οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ο κ. Μανιτάκης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το κλιμάκιο της Τρόικα προκειμένου να συνεχισθούν οι συνομιλίες.

Η νύχτα θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση καθώς ο χρόνος πιέζει, αφού ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη για τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

«Δεν τελειώνουμε σήμερα. Σε όλα τα μέτωπα υπάρχουν ανοικτά θέματα» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τις προηγούμενες ώρες συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, τις προαπαιτούμενες δράσεις και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τι ζητά η Τρόικα

Στο σχέδιο μνημονίου που απέστειλε η Τρόικα στην κυβέρνηση το Σάββατο, απαιτεί μείωση 50% των αποζημιώσεων, την επιβολή πλαφόν από τους 24 στους 12 μισθούς ενώ συγχρόνως ζητά το χρονικό όριο προειδοποίησης να μειωθεί στους 3 μήνες από 6 που είναι σήμερα .

Παράλληλα το κλιμάκιο των δανειστών μας ζητά ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας καθώς και αύξηση των εργασίμων ημερών στις 6 μέρες την εβδομάδα . Οσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η Τρόικα απαιτεί την ουσιαστική κατάργηση των τριετιών (χρονοωρίμανση), ενώ ζητά από την Αθήνα για πρώτη φορά αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη νομοθετική ρύθμιση ενός νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού με την καθοριστική συμμετοχή της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Απρίλιο. Να επισημάνουμε ότι με την πράξη υπουργικού συμβουλίου τον προηγούμενο Φεβρουάριο έχουν παγώσει όλες οι ωριμάνσεις.

Αν οι δανειστές επιμείνουν σε αυτά που ζητούν, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα περικοπούν τα επιδόματα προϋπηρεσίας που έχουν ήδη ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στους μισθούς.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης δε θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μη συρρικνωθούν οι αποδοχές στην υπάρχουσα θέση εργασίας αλλά ο εργαζόμενος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί από την αρχή την αμοιβή του σε μια νέα θέση εργασίας επί τη βάση του κατώτατου μισθού, δηλαδή των 586 ευρώ .

Ζητούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Το κρίσιμο στοιχείο σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι ότι η Τρόικα ζητά για πρώτη φορά τη θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, ιδίως στο ζήτημα της ρύθυμισης του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ορίζεται εφεξής με νόμο και αφού η κυβέρνηση λάβει υπόψη της τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εύκολο καθώς η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εν λόγω διαδικασία.

Τι απαντά η κυβέρνηση στην Τρόικα

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν τέτοιες δραματικές αλλαγές δεκτές, ωστόσο εκφράζεται μια συγκρατιμένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

Τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας στην Τρόικα για να αποκρούσει το αίτημα για περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων είναι ότι έχει ήδη γίνει μεγάλη μείωση στους μισθούς η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αυτόματη μείωση της αποζημίωσης έως και 30%, ενώ προειδοποίησε πως αν μειωθεί περαιτέρω το κόστος της αποζημίωσης η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με έξαρση της ανεργίας η οποία ήδη βρίσκεται στο 25%.

Τέλος σε ότι αφορά την μείωση των αποζημιώσεων - καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ- ο κ. Βρούτσης προέβαλε την έλλειψη προστασίας του ανέργου ο οποίος στην Ελλάδα μπορεί να απολυθεί αναίτια σε αντίθεση με την Ευρώπη των 15 ,όπου πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένο σκεπτικό για να γίνει αποδεκτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ