Καταργούν αναδρομικά από 1/1/2012 όλες τις φοροαπαλλαγές

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς που θα πέσει πάνω σε μισθωτούς-συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο φορολογικό που θα πρέπει να έχειψηφιστεί πριν από την εκταμίευση της δόσης.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει το πακέτο περικοπών, που θα φτάσει τελικά στα 11 δισ. ευρω, αλλά και τα νέα φορολογικά μέτρα που θα ανέλθουν στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Πολλά θα εξαρτηθούν από μια ενδεχόμενη επιμήκυνση, αλλά όπως φαίνεται η λύση που προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι η εμπροσθοβαρής υλοποίηση των μέτρων, δηλαδή η εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους μέσα στο 2013.

Γι' αυτό το σκοπό, μπαίνει τέλος στις φοροαπαλλαγές και φοροεκπτώσεις αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν από φέτος εκπτώσεις στο φόρο εισοδήματος από δαπάνες για τόκους στεγαστικών, ενοίκια, δίδακτρα, δωρεές, διατροφή λόγω διαζυγίου, ιατρικές δαπάνες και νοσήλεια, ασφάλιστρα ζωής κλπ.

Αν καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές από φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 500 εκατ. ευρώ.

Το μάρμαρο θα πληρώσουν:

  • γονείς με ένα έως τρία παιδιά που θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 200-600 ευρώ λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου.
  • Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, και άνεργοι από την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων.
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για ηλικίες κάτω των 64 ετών.
  • Κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών για τους οποίους δεν θα ισχύει πια το αφορολόγητο.
  • Αγρότες που θα φορολογούνται πλέον με βιβλία και συντελεστή 6%.
  • Νοικοκυριά που θα χάσουν την έκπτωση 10% για δαπάνες: τόκων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, διδάκτρων φροντιστηρίων, ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, νοσηλείων, ασφαλίστρων ζωής, κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ