Η Τρόικα απαιτεί «μαχαίρι» σε μισθούς, αποζημιώσεις, δώρα και συντάξεις - iefimerida.gr

Η Τρόικα απαιτεί «μαχαίρι» σε μισθούς, αποζημιώσεις, δώρα και συντάξεις

Η Τρόικα απαιτεί «μαχάιρι» σε μισθούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγο μετά τις 20:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα με την συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις διαρθρωτικές αλλαγές. Το ραντεβού τον δύο πλευρών ανανεώθηκε για την Κυριακή οπότε και επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά, το ζήτημα της ύφεσης και η βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμά πως οι διαβουλεύσεις με τους Τροϊκανούς σχετικά με τα εργασιακά θα κλείσει την Κυριακή. Οι επικεφαλής των δανειστών φαίνεται να ζητούν πλήρη κατάργηση κάθε επιδόματος που συνοδεύει τον κατώτατο μισθό, κατάργηση τριετιών και ελαστική εργασία.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως «είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης», σημειώνοντας ωστόσο πως την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις.

Προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου. Έχοντας καταλήξει το οικονομικό επιτελείο, σειρά έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί να εγκρίνουν το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ οι οποίοι θα συναντηθούν είτε την Δευτέρα ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών θα επαναληφθεί την Κυριακή, παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να καλύψει το χάσμα που έχει απομείνει και είναι κάτω από το ένα δισ. ευρώ και αφορά κατά κύριο λόγο τα μέτρα του 2014.

Πάντως όπως φαίνεται τα μέτρα αναμένεται να είναι «εμπροσθοβαρή». Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» τα 9 δισ. για το 2013 και τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ παραμένει διαφορά του ενός δισ. ευρώ.

Τα 9 αυτά δισ. ευρώ για το 2013 θα κλείσουν με θυσίες ύψους 1,2 δισ. ευρώ κατά κύριο λόγο από τους συνταξιούχους. Αυτή η ομάδα πολιτών θα κληθεί να σηκώσει βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα προβλέπεται:

  • κατάργηση των δώρων ΟΓΑ: 550-600 εκατ. ευρώ
  • μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις άνω των 1.000: 200 εκατ. ευρώ
  • περικοπή φοροαπαλλαγών για γονείς κλπ: 400-500 εκατ. ευρώ
  • περικοπή σε επιδόματα και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων: 100-200 εκατ. ευρώ

Την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ληφθούν,στο σκέλος των εσόδων, στη «μαύρη τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, που προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ. επίσης αναδρομικά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ