Παρανομίες στη διάπλαση της παραλίας Ν. Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης - iefimerida.gr

Παρανομίες στη διάπλαση της παραλίας Ν. Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρές παραλείψεις και μη σύννομες πράξεις που αφορούν στο έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο, διαπίστωσε το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, κατά την έρευνα που διενήργησε το 2010. Η έκθεση και τα συμπεράσματα του Σώματος Επιθεωρητών διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει ζητήσει "άπλετο φως" και απόδοση ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, με ερώτηση που είχε απευθύνει στην κυβέρνηση, είχε επισημάνει ότι, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαπίστωσαν σωρεία προβλημάτων, πριν από λίγες ημέρες υπήρξε «δικαστική δικαίωση του εργολάβου που πέτυχε να πάρει το ποσό των 535.000 ευρώ για ένα λογαριασμό-φάντασμα». Ο κ. Αυγενάκης έχει επισημάνει στην κυβέρνηση τις «σοβαρές καταγγελίες για κακοτεχνίες, για καταπάτηση της χερσαίας ζώνης και για απουσία εγγυητικών επιστολών, που έπρεπε να έχουν κατατεθεί από τον εργολάβο».

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή τμήματος του παραλιακού δρόμου Νέας Αλικαρνασσού από τον κόμβο Κ2 (Κατσαμπάς) έως την οδό Δημοκρατίας και βασικοί στόχοι είναι η διάνοιξη της παραλιακής οδού και η σύνδεση με το αεροδρόμιο, οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, με τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, η εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και η δημιουργία ζώνης περιπάτου.

Το Σώμα Επιθεωρητών, μετά τον έλεγχο που έκανε, διαπιστώνει ευθύνες για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού για μη σύννομη έγκριση της μελέτης του έργου, η οποία δόθηκε χωρίς να έχει προβλεφθεί η συναρμογή της παραλιακής λεωφόρου Νέας Αλικαρνασσού με την παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου, καθώς και οι εκτεταμένες επεμβάσεις στην περιοχή της ράμπας. Επισημαίνει επίσης ότι δόθηκε η έγκριση χωρίς να έχουν προηγουμένως εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, χωρίς να εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να ληφθεί υπόψη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού.

Διαπιστώνονται, για τους ίδιους λόγους, ευθύνες και στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, που δημοπράτησε το έργο και προέβη και στην τροποποίηση της συμβατικής μελέτης του έργου χωρίς να τηρήσει την απαιτούμενη διαδικασία.

Ευθύνες για σειρά ενεργειών και παραλείψεων διαπιστώνονται και για τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεση επιθεωρητών, "αυθαίρετα" εκτέλεσε το έργο.

Μεταξύ άλλων, το Σώμα Επιθεωρητών προτείνει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης να προβεί σε πειθαρχικούς ελέγχους των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Αλικαρνασσού και των αρμοδίων Οργάνων της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κρήτης. Προτείνεται, επιπλέον, ο πειθαρχικός έλεγχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, για πράξεις και παραλείψεις, που αφορούν στη συστηματική παράβαση της νομοθεσίας κατά τη διοίκηση του έργου, και να επιβληθούν στον ανάδοχο οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, για τη μη εμπρόθεσμη υποβολή της τελικής επιμέτρησης και να προβεί στην αποκατάσταση των εκκρεμοτήτων του έργου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ