Ο Φούλε ζητά διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την «μακεδονική κυβέρνηση» - iefimerida.gr

Ο Φούλε ζητά διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την «μακεδονική κυβέρνηση»

Πρόκληση του Φούλε – Ζητά διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την «μακεδονική κυβέρνηση»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ζητά ο επίτροπος για την Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε ο οποίος παρουσίασε τη Στρατηγική για τη Διεύρυνση στην οποία γίνεται αναφορά του όρου «μακεδονικός».

Παράλληλα στην φετινή Έκθεση Προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, γίνεται σαφή αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την παραβίαση (breach) από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο όρος «μακεδονικός» χρησιμοποιήθηκε τρεις φορές: αναφορικά με τη γλώσσα, τους θεσμούς και την κυβέρνηση.

Η Ελληνίδα Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, συναντήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Φούλε και επετεύχθη η απάλειψη του όρου για την γλώσσα και τους θεσμούς αλλά όχι και για την «μακεδονική κυβέρνηση». Πάντως ενδεικτικό είναι πως για τα ηλεκτρονικά αρχεία των Σκοπίων χρησιμοποιήθηκε η συντομογραφία «MK»

Ο Στέφαν Φούλε εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με το αίτημα μη χορήγησης ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια και επέμεινε στην θέση του πως εάν ξεκινήσει η διαδικασία θα διευκολυνθεί και η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά στο κείμενο του Εγγράφου Στρατηγικής, «μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για μία λύση (σσ. του ονοματολογικού). Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει, χωρίς καθυστέρηση, μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ