Οχταήμερο «φωτιά» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής για να κλείσουν τα μέτρα - iefimerida.gr

Οχταήμερο «φωτιά» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής για να κλείσουν τα μέτρα

Επταήμερο «φωτιά» μέχρι την Σύνοδο Κορυφής για να κλείσουν τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύσκολες ημέρες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τρόικα και να κλείσει το πακέτο μέτρων που έχει ζητηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τους Τροϊκανούς λίγο μετά τις 19:15 της Τετάρτης και τελείωσαν στις 21:30. Ωστόσο μετά το πέρας της συζήτησης δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη την Πέμπτη στις 18:30.

Ενδεικτικό είναι ότι αν και οι 89 προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν περιοριστεί στις 35, οι ημέρες που απομένουν φαίνεται ότι δεν επαρκούν καθώς πέρα από τις Υπουργικές Αποφάσεις που θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει χρόνος για να εκδοθούν, χρειάζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες, πέρα από το νομοσχέδιο- σκούπα που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της διετίας 2013- 2014.

Όσον αφορά στο πακέτο μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα, αν και η ελληνική πλευρά καταβάλει προσπάθειες να μη ξεπεράσει κατά πολύ τα 7,8 δισ ευρώ, η Τρόικα επιμένει σε μέτρα 9 δισ ευρώ, θορυβημένη κι από τις δημοσιονομικές αποκλίσεις της φετινής χρονιάς στο σκέλος των εσόδων.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι αν και το πρωτογενές έλλειμμα στο 9μηνο ήταν μόλις 2 δισ ευρώ, έναντι 6,1 δισ ευρώ πέρσι, τα στελέχη της Τρόικας στέκονται στην υστέρηση των εσόδων- η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται κυρίως στις απώλειες 500 εκατ. ευρώ από την απεργία των εφοριακών- αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών που φτάνουν πλέον στα 8 δισ ευρώ.

Ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα

Έως τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση με τη Τρόικα εξέφρασε με αυτό το τρόπο τον προβληματισμό του για το εάν φτάνει ο χρόνος έως τις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να κλείσει η κυβέρνηση όλες τις εκκρεμότητες έτσι ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα προβληματισμένος για τα ταμεία του κράτους εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Είναι οριακή η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας ενώ συμπλήρωσε πως το «πάγωμα» στις χρηματοδοτικές ροές του Μηχανισμού Στήριξης από τον Ιούνιο, έχει διαμορφώσει συνθήκες «ασφυξίας» τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο, όμως, και στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δισ. ευρώ (που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ