Φίσερ: «Το ταμπού των ευρωομολόγων θα σπάσει στις γερμανικές εκλογές το 2013»

Τον ρόλο της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης ανέλυσε με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο πρώην αντικαγκελάριος Γιόσκα Φίσερ τονίζοντας πως το μόνο ταμπού που μένει να καταρριφθεί είναι το ευρωομοόλογο.

Στο άρθρο, με τίτλο «Η Ευρώπη απέναντι στην πρόκληση της κρίσης», ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση έχει σπάσει πολλά ταμπού με τελευταίο αυτό των ευρωομολόγων, το οποίο θα εξαλειφθεί πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, υπογραμμίζει, «παίζει έναν περίεργο ρόλο» στην κρίση αυτή. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο δυνατή οικονομικά, αποδυναμώθηκε όμως θεσμικά, πράγμα που φαίνεται από τη μείωση της επιρροής της στην ΕΚΤ.

«Η παλιά Bundesbank παρέδωσε το πνεύμα της στις 6 Σεπτεμβρίου, με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος για απεριόριστες αγορές ομολόγων από χώρες με δυσκολίες, παρά την αντίθεση του Γενς Βάιντμαν» του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εξηγεί o κ. Φίσερ.

«Η Bundesbank έπεσε θύμα συνομωσίας των χωρών του Νότου, βγήκε εκτός παιχνιδιού από μόνη της. Εάν την είχαμε ακολουθήσει, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια. Όταν σε περίοδο κρίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι του ρεαλισμού, οδηγούμαστε στην αποτυχία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ