Ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη θα προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - iefimerida.gr

Ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη θα προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη θα προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη για δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη αναφέρει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου, πρόταση με την οποία συμφωνεί το Βερολίνο.

Στο προσχέδιο που έχει στη κατοχή του το Reuters αναφέρεται ότι «για την περιοχή της Ευρωζώνης, ο στόχος που τίθεται είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με χωριστό προϋπολογισμό».

«Πρέπει να μελετηθεί η σύσταση μηχανισμών πρόληψης μη βιώσιμων καταστάσεων για τους προϋπολογισμούς, καθώς και μηχανισμών με στόχο τη φορολογική εναρμόνιση στην περιοχή της ευρωζώνης», σημειώνεται.

Στο προσχέδιο αναφέρεται μάλιστα πως «θα είναι μηχανισμοί αποκλειστικά για την περιοχή της ευρωζώνης, που δεν θα έχουν σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» ενω καταλήγει στην ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός, σύγκλιση και ενδυνάμωση της ενιαίας οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ο θεσμικός βραχίονας που διαθέτει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της και αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ των Ένωσης των 27. Ωστόσο πολλά κράτη που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης ανησυχούν πως ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα σημαίνει και λιγότερους πόρους για τα ίδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ