Αρχοντικό Αβέρωφ Hotel, Μέτσοβο, το μόνο μέρος να φάτε και να κοιμηθείτε για Χριστούγεννα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αρχοντικό Αβέρωφ Hotel, Μέτσοβο, το μόνο μέρος να φάτε και να κοιμηθείτε για Χριστούγεννα [εικόνες]

Αρχοντικό Αβέρωφ Hotel
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχετε πάει στο Μέτσοβο ; Μια Αράχωβα, στο πιο εγκαταλειμμένο. Το διάσημο ορεινό χωριό της Πίνδου, των 3.500 κατοίκων, ξέχασε να εκσυγχρονιστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Τρέφεται ακόμη από τις αναμνήσεις μιας περασμένης, βουκολικής εποχής που το γούστο και η πολυτέλεια ήταν σχήματα περιττά στην ελληνική πραγματικότητα.

Γραφικό αλλά όχι φιλόξενο το Μέτσοβο. Τα rooms to let στοιχειώδη και άβολα. Κάποια ξενοδοχεία έχουν ξεφυτρώσει αλλά πετούν με χαμηλά φτερά. Οι ταβέρνες πρόθυμες, αλλά το φαγητό πρόχειρο. Ποιος θα φύγει από το σπίτι του, θα ταξιδέψει 5 ώρες, θα βάλει αλυσίδες στο αυτοκίνητο και θα καταλήξει να έχει μόνη επιλογή το κοντοσούβλι σε ταβέρνα τεχνοτροπίας του '70 ; Καλή η γκλίτσα για διακόσμηση αλλά πρέπει να αντέχει και η κουζίνα. Τα μάτια και ο ουρανίσκος του Ελληνα έχουν εκλεπτυνθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, το αστικό πρόσωπο του πάλαι ποτέ λαμπερού Μετσόβου δεν έχει χαθεί. Δίπατα αρχοντικά μεταμορφώθηκαν σε Μουσεία και ανοίγουν -κάποιες ώρες- ένα παράθυρο στο ένδοξο παρελθόν. Η πέτρα, το ξύλο, η μοναδική θέα στα χιονισμένα ελατοδάση της Πίνδου προσθέτουν μια κάποια ομορφιά ελβετικού μπαρόκ στην ορεινή κωμόπολη. Αλλά δεν υπάρχουν ανέσεις, οι υπηρεσίες είναι - κακώς εννοούμενες - «τουριστικές».

Ωστόσο, ο Θεός της ελληνικής επαρχίας δεν εγκατέλειψε εντελώς το Μέτσοβο. Στην άκρη του χωριού, αθέατο από τα μάτια των πολλών, κρύβεται –ώ, δώρο θεικό !- το Αρχοντικό Hotel Αβέρωφ. Η οικογένεια του αείμνηστου πρώην υπουργού και προέδρου της ΝΔ έχτισε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Πέτρα, ξύλο, χλιδή και απλότητα είναι τα χαρακτηριστικά του.

Τα παραδοσιακά αντικείμενα και τα έργα τέχνης σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών, προσδίδουν στο χώρο την αίσθηση της θαλπωρής αλλά και της μοναδικότητας. Τεράστια ψηλοτάβανα δωμάτια, υψηλής ποιότητας επίπλωση, ρουστίκ και χλιδή παντρεύονται μοναδικά για να τιμήσουν τις αστικές ρίζες της οικογένειας και την υψηλή αισθητική της Τατιάνας Αβέρωφ που υλοποίησε το φιλόδοξο σχέδιο.

Δεύτερη έκπληξη, η κουζίνα του Αρχοντικού. Εδώ δεν υπάρχει κοντοσούβλι, μόνο πιάτα τοπικά, μεγάλης ποιότητας, χειροποίητες μαρμελάδες μοναδικές, σπιτικό ψωμί. Πήγα Πρωτοχρονιά και η ατμόσφαιρα ήταν πάνω από κάθε προσδοκία. Χιονισμένα έλατα, ζεστό τζάκι, εκλεπτυσμένη θαλπωρή, στάνταρντς υψηλά. Μπουφές μεγάλης ποιότητας και φθηνές τιμές.

Τρίτη έκπληξη το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ. Δίπλα στο ξενοδοχείο, σε ένα μοναδικής αισθητικής πέτρινο κτίριο, σε μία όμορφη αυλή, κατάφυτη με δέντρα, λουλούδια και βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή, βρίσκεται το Οινοποιείο Αβέρωφ και λειτουργεί έκθεση με όλα τα κρασιά –όλων των εποχών.

Φωτισμός και προβολές ταινιών σε ακολουθούν στην κατάβαση στις κατακόμβες όπου εκτίθενται οι πολύτιμες φιάλες. Θα βρείτε εκεί την πρώτη ρίζα αμπελιού που ο Ευάγγελος Αβέρωφ έφερε από την Ιταλία. Μπορείτε να αγοράσετε τα κρασιά και τις μαρμελάδες Αβέρωφ, σε τιμές χαμηλές. Το καλύτερο κρασί λέγεται «Φλογερό», κόκκινο, πλούσιο, εκρηκτικό ποτό, άγνωστο σε πολλούς.

Τέταρτη έκπληξη, το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα που παράγει βούτυρο και ποικιλία εκλεκτών τυριών, όπως Μετσοβόνε, Μετσοβέλλα, Γραβιέρα, Γιδίσιο Μετσοβίσιο και Παρμεζάνα Αβέρωφ. Εχετε φάει Μετσοβόνε. Εχετε φάει γραβιέρα Αβέρωφ. Δεν έχετε όμως φάει γιδίσιο Μετσοβίτικο με πιπέρια ούτε άλλες άγνωστες ποικιλίες τυριών και γι'αυτό πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το Τυροκομείο, να αγοράσετε αυτά τα μοναδικής ποιότητας τυριά. Η ιστορία λέει ότι ο Αβέρωφ ανάγκασε τους κτηνοτρόφους του Μετσόβου να παρακολουθήσουν σεμινάρια στην Ιταλία πριν αρχίσει την παραγωγή τυριών !

Η πέμπτη έκπληξη είναι αυστηρά για μυημένους. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ αγόρασε πολλά κτήματα στο Μέτσοβο. Μετέφερε όλη την κουλτούρα της παραγωγής κρασιού απευθείας από την Τοσκάνη στις πλαγιές του χωριού. Πρέπει να περπατήσετε λίγα χιλιόμετρα για να απολαύσετε αυτό το μοναδικό θέαμα με τα εκατοντάδες στρέμματα του Κτήματος Αβέρωφ, στις πλαγιές της Πίνδου.

Σας περιέγραψα ένα άλλο Μέτσοβο. Αυτό που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Ας μη με παρεξηγήσουν όσοι έχουν παρακείμενες επιχειρήσεις. Το Μέτσοβο=Αβέρωφ, αυτός το δημιούργησε, το ανάπλασε και το ζωντάνεψε δημιουργικά!

Αρχοντικό Αβέρωφ Hotel, Μέτσοβο, το μόνο μέρος να φάτε και να κοιμηθείτε για Χριστούγεννα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ