Ξεκινά το κρισιμότερο 10ήμερο για κυβέρνηση και χώρα - iefimerida.gr

Ξεκινά το κρισιμότερο 10ήμερο για κυβέρνηση και χώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πιο κρίσιμο δεκαήμερό της εισέρχεται η κυβέρνηση από σήμερα. Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο - τουλάχιστον στις βασικές του αρχές. Αμέσως μετά, την επομένη, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Αλέκας Παπαρήγα που αρνήθηκε την πρόσκληση) κατ' ιδίαν, επιδιώκοντας την πολυπόθητη «συναίνεση», με γλίσχρες ωστόσο προσδοκίες για την επίτευξή της. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά (Τρίτη βράδυ ή Τετάρτη) προγραμματίζει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με κάποιο τρόπο (διάγγελμα, συνέντευξη Τύπου κ.ο.κ). Μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να συγκαλέσει εκ νέου το υπουργικό, προκειμένου να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών, εφόσον υποβληθούν. Τα μείζονα προβλήματα για τον Γ. Παπανδρέου είναι δύο: Το να περάσει όσα μέτρα απαιτεί η τρόικα και το να βάλει σε μια (στοιχειώδη) τάξη την κυβέρνηση και τους υπουργούς του προκειμένου να δουλέψουν συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Εφόσον τίποτε από αυτά δεν λειτουργήσει, τότε ο δρόμος για εκλογές παραμένει ορθάνοιχτος.

"Η κυβέρνηση θυμίζει... ρεμπέτ-ασκέρ!» λέει αιχμηρά ένας από τους κορυφαίους υπουργούς, που προσδοκά από τον πρωθυπουργό (και δεν είναι ο μόνος) να κάνει μια κίνηση να «μαζέψει» το πράγμα τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και αποτελεσματικότητας, αλλάζοντας πρόσωπα και δομές. «Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό, είναι αδήριτη ανάγκη» προσθέτει μετά βεβαιότητος στενός του συνεργάτης, θέλοντας να διαμηνύσει ότι ο κ. Παπανδρέου ξέρει τις αδυναμίες του παρόντος κυβερνητικού σχήματος. Άλλοι ωστόσο (υπουργοί και βουλευτές) εκφράζουν φόβους ότι ούτε αυτή τη φορά θα απομακρυνθούν πρόσωπα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν συμβάλλει στη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά έχουν δημιουργήσει και εμπόδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ