Με μέτρα σοκ μειώνεται η διαφορά μεταξύ κυβερνησης και Τρόικα - iefimerida.gr

Με μέτρα σοκ μειώνεται η διαφορά μεταξύ κυβερνησης και Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτι λιγότερο από 1 δις ευρώ χωρίζει το υπουργείο Οικονομικών από τη συμφωνία με τη Τρόικα για το πακέτο του 2013, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επιμένουν και στο ότι κάποια από τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα έχουν μικρότερη απόδοση, κάτι που επηρεάζει το πακέτο του 2014.Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι λίγο ως πολύ ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Τρόικας, με αποτέλεσμα το πακέτο του 2013 να φτάνει ή να ξεπερνάει τα 9 δις ευρώ έναντι 7,8 δις ευρώ που προβλέπει το Προσχέδιο εκ των οποίων πέραν των 8 δις ευρώ θα προέλθουν από περικοπές μισθών και συντάξεων, το πρόγραμμα πλέον καθίσταται αφόρητα εμπροσθοβαρές καθιστώντας σχεδόν «κενό» γράμμα τη συζήτηση για επιμήκυνση.

Την αίσθηση αυτή επιτείνει το γεγονός ότι για να καλυφθεί η διαφορά με τη Τρόικα, βρίσκονται πλέον στη Προκρούστεια κλίνη, όπου «κόπηκαν» τα Δώρα όλων των συνταξιούχων και όλων των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο τα Δώρα των ανέργων όσο και τα Δώρα των αγροτών!

Ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η κατάργηση των Δώρων στα επιδόματα ανεργίας, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος περίπου 150 εκατ. Ευρώ, ενώ μάλλον βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των Δώρων και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος περίπου 570 εκατ. Ευρώ.

Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα γίνει, πάντως, η μείωση των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ που προέβλεπε το βασικό σενάριο, χωρίς να αλλάζει το γεγονός ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι εκεί που θα έχαναν 360 ευρώ τον χρόνο, τώρα θα χάσουν 720 ευρώ!

Όσον αφορά στο «ψαλίδι» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεν θα ξεκινήσει από πιο χαμηλά, αλλά θα μπει πιο βαθιά. Έτσι μπορεί οι μειώσεις να μην ξεκινήσουν κάτω από τα 1.000 ευρώ, αλλά οι συντελεστές θα είναι μεγαλύτεροι και ειδικότερα από 1.000 έως 1.500 ευρώ σύνταξη ο συντελεστής μείωσης θα είναι 3% αντί 2%, από 1.500 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 6% αντί 5% κι από 2.000 ευρώ και πάνω ο συντελεστής θα φτάσει στο 12% αντί 10%, με το εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται στα περίπου 200 εκατ. Ευρώ.

Αναφορικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, μπορεί τελικά οι επικεφαλής της Τρόικας να αποδέχθηκαν το σχέδιο διαθεσιμότητας, αλλά έχουν διαμηνύσει ότι η έγκριση δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», κάτι που σημαίνει ότι εάν κατά τη διαδικασία διαπιστωθούν αβαρίες, τότε σχεδόν αυτομάτως θα επανέλθουν στην απαίτηση των απευθείας απολύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ