Όργιο λαθρεμπορίας με εικονικές εξαγωγές από την Ελλάδα σε Σκόπια-Βουλγαρία - iefimerida.gr

Όργιο λαθρεμπορίας με εικονικές εξαγωγές από την Ελλάδα σε Σκόπια-Βουλγαρία

Όργιο λαθρεμπορίας με εικονικές εξαγωγές από την Ελλάδα σε Σκόπια-Βουλγαρία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Όργιο λαθρεμπορίας με εικονικές εξαγωγές από την Ελλάδα σε Σκόπια-Βουλγαρία | iefimerida.gr 0

Ένα πραγματικό όργιο λαθρεμπορίας καυσίμων με εικονικές εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τα Σκόπια και τη Βουλγαρία αποκαλύπτει μελέτη του οικονομικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη μελέτη που υπογράφει ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας, για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), παρουσιάζονται στοιχεία-σοκ για το λαθρεμπόριο καυσίμων με εξαγωγές από την Ελλάδα προς τα Σκοπια και την Βουλγαρία που είναι πολλαπλάσιες από τις εισαγωγές που δηλώνουν οι δύο αυτές χώρες!

Ειδικότερα, η μελέτη που βασίζεται σε στοιχεία του ΟΗΕ για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων από χώρα σε χώρα αποκαλύπτει ότι ενώ η χώρα μας δηλώνει εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε καύσιμα προς τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, οι δύο αυτές χώρες εμφανίζουν πολύ μικρότερες εισαγωγές του ίδιου προϊόντος από την Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το καύσιμο εξάγεται «εικονικά» ενώ στην πραγματικότητα είτε επιστρέφει και πωλείται στην ελληνική αγορά είτε γίνεται τράνζιτ και πηγαίνει σε γειτονικές χώρες.

Τα στοιχεία ανά έτος, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», μιλούν από μόνα τους:

Το 2005, η Ελλάδα δήλωσε εξαγωγές καυσίμων 22.600.932 ευρώ προς τα Σκόπια και 64.611.123 ευρώ προς τη Βουλγαρία. Όμως τα Σκόπια και η Βουλγαρία δήλωσαν ότι εισήγαγαν από την Ελλάδα καύσιμα αξίας μόνο 8.640.396 ευρώ και 39.709.277 αντίστοιχα.

Αντίστοιχα το 2009, η Ελλάδα δήλωσε εξαγωγές καυσίμων 134.460.100 ευρώ προς τα Σκόπια και 189.868.731 ευρώ προς τη Βουλγαρία. Όμως τα Σκόπια και η Βουλγαρία δήλωσαν ότι εισήγαγαν από την Ελλάδα καύσιμα αξίας μόνο 10.005.015 ευρώ και 183.145.780 ευρώ αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2010 η Ελλάδα δηλώνει ότι εξήγαγε καύσιμα 55 εκατ. ευρώ προς τα Σκόπια. Τα Σκόπια όμως δηλώνουν ότι δεν εισήγαγαν τίποτε!

Συνολικά, από το 2005 έως το 2010 τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα «δήλωσε» 218 εκατομμύρια ευρώ περισσότερες εξαγωγές καυσίμων προς τα Σκόπια απ' ότι ήταν οι αντίστοιχες εισαγωγές που δήλωσαν τα Σκόπια. Παρόμοια, στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα δήλωσε 48 εκατ. ευρώ περισσότερες εξαγωγές καυσίμων προς τη Βουλγαρία απ' ότι δήλωσε ως εισαγωγές η γειτονική χώρα από εμάς...

Δείτε τον πίνακα:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ