Η Αθήνα αλλάζει: Ξεκινούν οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - iefimerida.gr

Η Αθήνα αλλάζει: Ξεκινούν οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Η Αθήνα αλλάζει: Ξεκινούν οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | iefimerida.gr 0
Η Αθήνα αλλάζει: Ξεκινούν οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | iefimerida.gr 1

Η δωρεά, το εργοτάξιο, τα αρχαία

Η Αθήνα αλλάζει: Ξεκινούν οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | iefimerida.gr 2

Τα αναπτυξιακά μαθηματικά

Η ενίσχυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η δημιουργία ενός σημαντικού χώρου πρασίνου (ακόμη και η οροφή των κατασκευών θα είναι φυτεμένη) και η ανάπτυξη των νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων, αποτελούν ένα μέρος μόνο των ωφελειών που θα αποφέρει το έργο. Σύμφωνα με μελέτη του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου του Κέντρου που εκπονήθηκε από την εταιρεία BCG, αναμένεται ότι θα απασχολούνται για την κατασκευή του κτηρίου σε ετήσια βάση 1.500-2.400 ατόμα, ενώ θα δημιουργηθεί οικονομική δραστηριότητα που θα ξεπερνά το ένα δις ευρώ. Επιπλέον η ευρύτερη περιοχή (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Φάληρο) θα αναπτύξει οικονομική δραστηριότητα ύψους 160 εκατομμυρίων.Κεντρικό ερώτημα εξαρχής ήταν ποιο θα είναι το μέλλον του Κέντρου μετά την παράδοσή του στο ελληνικό δημόσιο (όπως προβλέπει η σύμβαση που υπεγράφη με το ελληνικό δημόσιο τον Μάρτιο του 2009). Η βασική κριτική για το έργο αφορούσε στο φόβο πως το δημόσιο θα είναι ανίκανο να ανταπεξέλθει στα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κέντρου. Η απάντηση σε αυτό το σημείο αιχμής δόθηκε από τον κύριο Θεόδωρο Μαραβέλια εκ μερους του Ιδρύματος «αν το δημόσιο είναι σωστό στις υποχρεώσεις του, τότε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν θα εγκαταλείψει το έργο». Επιπλέον, το Ίδρυμα θα διορίσει τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου, ενώ στο χώρο πέρα από την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα λειτουργεί και ο Οργανισμός του Κέντρου που θα ελέγχεται από το Ίδρυμα και θα αναλάβει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση δράσεων και την οργάνωση προγραμμάτων, όπως επεσήμανε ο κ. Γιώργος Αγουρίδης.Ι have a dream

«Μεθοδικότητα, συνέπεια, ενθουσιασμός, αλληλεγγύη, όραμα, πίστη στη δημιουργικότητα των ανθρώπων» Αυτά είναι τα υλικά για τη λειτουργία του κέντρου όπως τα όρισε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων Σύμβουλος του κέντρου Γιάννης Τροχόπουλος. Φέροντας την εμπειρία από μια μικρή επανάσταση (μικρό θαύμα προτιμά να λέει ο ίδιος) που αφορά στη νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας που κατάφερε να εξασφαλίσει το μεγάλο βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ανέλαβε τώρα ένα όραμα εθνικό. Με την εμπειρία αυτή απαντά άλλωστε και στο ερώτημα αν έχει αναλογιστεί πως οι Έλληνες δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με τα πάρκα, δεν τα προσέχουν. «Τα ίδια λέμε και για τις βιβλιοθήκες. Δείτε όμως τι καταφέραμε στη Βέροια»...Στόχος του είναι «να καταφέρουμε μια νίκη των δημιουργικών δυνάμεων». Εμμένει στην ανάγκη διαλόγου, συνδιαμόρφωσης της ταυτότητας του πάρκου, της δημιουργίας καθαρών διόδων επικοινωνίας με το κοινό. Όπως επεσήμανε στην παρουσίαση έχει ήδη αρχίσει να συνδιαλέγεται με δυνάμεις και ομάδες από το ευρύτερο φάσμα δημιουργίας και όχι μόνο. Άλλωστε « η ατζέντα μας είναι ανοιχτή στη δημιουργικότητα των ανθρώπων» .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ